Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Singlar ritar om bostadskartan

Publicerad: 28 november 2013, 10:16

Sverige har förvandlats från ett folkhem av kärnfamiljer till ett land av singlar. Antalet singelhushåll i alla åldersgrupper växer och allra mest i gruppen 50–60-åringar. Detta – tillsammans med olika inlåsningseffekter på grund av bland annat flyttskatterna – har ändrat utseende på primärmålgrupperna för nyproducerade bostäder.


Nu är det små, tajta bostäder som gäller – både för bostadsrätter och för hyresrätter. Den brittiska tidningen The Guardian utnämnde nyligen i en artikel Stockholm till ”the global capital of living alone”. Det är inte taget ur luften. Stockholm slår Manhattan när det gäller andelen singelhushåll – 60 procent i Stockholm jämfört med Manhattans 50 procent.

Och det gäller inte bara Stockholm. Sverige som helhet har i dag en andel singelhushåll på över 50 procent.

White Arkitekter arrangerade för några veckor sedan ett seminarium med rubriken ”Singelbostaden – en ny verklighet”.

– Under de senaste tjugo åren har Sverige fått en halv miljon singelhushåll. Singlarna har ersatt kärnfamiljen som den vanligaste boendeformen, säger Kristoffer Roxbergh, arkitekt på White, som tillsammans med kollegan Lena Orrberg, arbetar med ett bostadskoncept för ungdomar ihop Peab.

– Det märks på marknaden också. För ett par månader sedan gick en liten etta i Vasastan i Stockholm för 160 000 kronor per kvadratmeter – troligen den dyraste lyan någonsin i Sverige och den var ändå belägen på en obskyr gata, ingen tjusig adress.

Sverige består i dag av drygt 2,5 miljoner singelhushåll samt 2 miljoner hushåll med flera vuxna. Och singlarna finns i alla åldersgrupper. Ökningen av singelhushåll är störst i gruppen 50–64-åringar .

Detta borde rimligen påverka vilka typer av bostäder som produceras, men så är inte fallet.

– En typisk nyproducerad lägenhet låg för två år sedan på 73 kvadratmeter. Men har man, med en enda inkomst, råd eller ens intresse av en trea på 73 kvadratmeter? Vi har en akut brist på lägenheter för singlar, säger Kristoffer Roxbergh.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 14-16 i Byggindustrin 39/2013 som är ute den 29 november. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.