Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Skanska bygger åt Botkyrkabyggen

Publicerad: 9 oktober 2009, 07:36

Botkyrka ska växa då Skanska ska bygga två nya bostadsområden i Tullinge; 85 lägenheter i Tullingeberg och 53 lägenheter i Norrhagen.


De nya bostäderna är tänkta att komplettera Botkyrkabyggens bestånd i Tullinge, som till stor del utgörs av radhus och utpräglade låghus.

Bygget i Tullingeberg inleds under oktober, och de 85 lägenheterna är inflyttningsklara våren 2011. De tre femvåningshusen placeras i solfjädersform och kommer att beläggas med sedumtak, som fångar upp en hel del av det sura regn som annars hamnar i dagvattenbrunnarna och så småningom i våra sjöar.

Lägenheterna ska fördelas jämnt mellan ettor, tvåor och fyror. Ett av husen utförs enligt Botkyrkabyggens koncept +65. Det finns även ett behov av små lägenheter i området, då Tullingeberg ligger i närheten av Södertörns högskola.           Färgsättningsförslag i Norrhagen. Illustration Origo                                  arkitekterI Norrhagen, före detta Trädgårdsmästartomten, byggs 53 lägenheter fördelade på fem huskroppar med ettor, tvåor och fyror. De hus som ligger mot järnvägen, innehållande 37 lägenheter, blir så kallade lågenergihus, med en energianvändning på max 60 kWh (kilowattimmar) per kvadratmeter och år. Den låga energianvändningen uppnås främst genom att värmen i frånluften tas tillvara och
återanvänds.
Ingen centralvärme behövs i dessa hus.

Gemensamt för de nya bostäderna är att man satsat på god kvalité, med parkettgolv i alla rum samt helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare. Samtliga lägenheter förses med utrustning för individuell mätning av varmvatten och el.

Skanska kommer under bygget av dessa två projekt att arbeta utifrån konceptet Grön arbetsplats där belysning, uppvärmning och annan energiförbrukning anpassas för att vara så låg som möjligt. Dessutom ställs miljökrav på fordon och kemiska produkter.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.