Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Skanska nylanserar prefabricerade bostäder

Publicerad: 5 juni 2012, 14:01

För sex år sedan lanserade Skanska konceptet Moderna hus. Men det tog ingen riktig fart. Nu är det dags för nylansering av bostäderna med mycket prefab.


Enligt Håkan Stenström, vice vd för Skanska Sverige, är målet att en allt större del av Skanskas bostadsbyggande ska ske med färdiga plattformar.

Moderna hus är Skanskas koncept för flerbostadshus med hög prefabriceringsgrad. Konceptet prövades för första gången i Örebro år 2006. Sedan dess har ett tiotal hus byggts. Just nu är två projekt under produktion, ett i Ludvika och ett i Kungälv.

Målgruppen för Moderna hus är i första hand mindre kommuner som vill bygga hyresrätter.

– Men konceptet passar alla som vill bygga kostnadseffektivt enligt väl beprövade metoder. Vi erbjuder en helhetslösning med färdiga produkter som samtidigt är flexibla, säger Karin Baljeu Djurback, konceptledare för Moderna hus.

Ursprungligen bestod Moderna hus av sex hustyper men i samband med nylanseringen har fyra av hustyperna fått ge plats åt tre nya.

– De nya hustyperna har vi tagit fram för att möta marknadens behov. Skillnaden är framförallt att vi minskat lägenhetsstorlekarna vilket har positiv effekt på intäktssidan hos fastighetsägaren. Tvåorna i den nya typhusen ligger på 55–60 kvadrat jämfört med cirka 70 kvadrat i de tidigare hustyperna, säger Karin Baljeu Djurback.

En annan skillnad är att samtliga typhus nu är Svanenmärkta. Det innebär bland annat energianvändningen ligger minst 25 procent under Boverkets byggregler och att materialen ska vara granskade och godkända ur ett miljöperspektiv.

Den officiella nylanseringen skedde den 28 maj.

– Moderna hus erbjudande är tydligare än tidigare och ligger helt i linje med vår företagsstrategi där målet är att en allt större del av bostadsproduktionen ska ske med fördefinierade plattformar. Men det är svårt att säga hur stor andel just Moderna hus ska ta, säger Håkan Stenström, vice vd för Skanska Sverige.

Andra plattformar som Skanska arbetar med i dagsläget används i första hand internt, det är till exempel olika stomlösningar och processtänkande.

– Huvudsyftet med Moderna hus är att öka bostadsbyggandet genom att erbjuda en färdig lösning och snabbt komma till affär. Det kan vi göra eftersom vi har full kontroll på byggkostnad samt vet vad husen kostar i driftskedet, säger han.

Nylanseringen av Moderna hus sker ett par veckor efter att Skanska presenterade sin rapport för första kvartalet som visade ett rörelseresultat på minus 22 miljoner för bostadsutvecklingen. Men enligt Håkan Stenström finns inte någon direkt koppling mellan nylanseringen och Skanskas plan för att vända utvecklingen.

– Rapporten beskriver inte Moderna hus utan Skanskas bostadsutveckling. Men det går absolut att använda Moderna hus för att förbättra lönsamheten, säger han.

Fem olika hustyper

Hustyper: Fem olika varav ett lamellhus och fyra punkthus.

Våningshöjd: Alla hustyper finns i 3–8 våningar.

Lägenheter: 1–5 rum och kök på 33,5–134 kvadratmeter.

Kostnad: Varierar med bland annat platsens grundförutsättningar. Referensprojektet Stationsmästaren i Söderköping som färdigställdes i januari 2012 hade en byggkostnad på 56 miljoner kronor för totalt 16 Moderna hus-lägenheter och 22 Bo klok-lägenheter.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.