Bostäder
SKL:s ramavtal ger skjuts åt fyra byggare
Publicerad: 10 januari 2017, 13:54
Bild 1/2 Ett exempel på ett av Hjältevads flerbostadshus som vann ramavtalet. Foto: Hjältevadshus
Hjältevadshus, Boklok, NCC och Villa Vida får Sveriges kommuner och landstings (SKL) första ramavtal för att bygga bostäder. "Vi har varit väldigt måna om att inte ställa krav som riskerar att bli kostnadsdrivande", säger Rickard Andersson, upphandlingskonsult på SKL:s bolag Affärsconcept.
De permanenta flerbostadshusen som ramavtalen gäller kommer att kosta från 16 000 kronor per kvadratmeter (boarea) att bygga. Det är SKL och SKL Kommentus Inköpscentral som tillsammans gjort en upphandling för att ge de kommunala bolagenpraktiskt stöd samt pressa kostnaderna för bostadsbyggande och stimulera utvecklingen av nya koncept för bostäder, med hög kvalitet, till lägre kostnader och kortade byggtider.
Nu är den första delupphandlingen klar och innefattar lägre hus på 2-4 våningar. Den vanns av Hjältevadshus, Boklok, NCC och Villa Vida. Tilldelningen kan dock överprövas fram till 19 januari. Det var sammanlagt 12 företag som ansökte. Därefter valdes sju leverantörer ut till konkurrenspräglad dialog om hur förfrågningsunderlaget skulle kunna utformas, berättar Rickard Andersson, upphandlingskonsult på SKL:s bolag Affärsconcept.
– Vi valde en modell där vi inte hade ett färdigritat hus som skulle prissättas. Istället ställde vi så få krav vi vågade för att möjliggöra för att så många leverantörer som möjligt med färdiga byggsystem, eller med byggsystem under utveckling, skulle kunna delta. Vi ville inte sätta upp krav som redan från början riskerade att bli kostnadsdrivande, säger han.
De grundkrav som ställdes handlade bland annat om lägenhetsstorlekar på 1-3 rum och energiförbrukning. I den samlade bedömningen av leverantörerna togs sedan hänsyn till bland annat arkitektur, planlösning, flexibilitet i byggsystemen, pris, miljö och byggtid. Bäst klarade sig Hjältevadshus som nu är den leverantör som kommunerna hänvisas till i första hand om de ska bygga ett typhus. Därefter följer Boklok, NCC och Villa Vida, i nämnda rankningsordning. Vill kommunen bygga något annat, till exempel hus med bara ettor, måste en förnyad konkurrensutsättning göras.
Efter att kontrakt skrivits med de fyra företagen kan kommunerna börja upphandlingarna av husen tidigast i mars. I februari kommer tilldelningen av ramavtal till de högre husen på 4-6 våningar att tillkännages. 240 av landets 290 kommuner med 94 procent av Sveriges befolkning uppger att det saknas bostäder, enligt SKL.
– I enkät som SKL skickade ut inför att ramavtalen skulle tas fram kunde 80-90 procent av de svarande kommunerna tänka sig att avropa från det nya ramavtalet, säger Rickard Andersson.
Sedan tidigare har de allmännyttiga bolagens organisation Sabo utvecklat det snarlika konceptet Sabo Kombohus för samma målgrupp.
– Sabo har funnits med som rådgivare och detta ska ses som ett komplement till deras erbjudande. Skillnaden är att dessa hus är lamellhus som går att bygga i bullerutsatta lägen i och med att de har en tyst sida. Sabo Kombohus handlar främst om punkthus, säger Rickard Andersson.