Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Skrämmande lågt BMI

Publicerad: 4 juli 2013, 14:26

Jag har en dröm – en fungerande bostadsmarknad i Sverige! Alla ska kunna flytta in i en bostad som passar. Det ska vara möjligt att röra sig på bostadsmarknaden, på grund av nytt jobb, utbildning, kärlek, familjens tillväxt, skilsmässa, dödsfall, sjukdom, pensionering... Detta är en fråga om livskvalitet för alla individer. Jag har en dröm...


Med dessa sköna formuleringar inledde Björn Wellhagen, Sveriges Byggnadsindustrier seminariet "Högre växel i byggandet och ökad rörlighet" i Almedalen, Visby.

Samtliga deltagare i seminariet uttryckte sympati för drömmen. En mängd förslag och idéer, även skiljaktiga meningar, framfördes om hur den gemensamma drömmen skall kunna uppfyllas.

Wellhagen presenterade färska siffror från BMI, Bostadsmarknadsindex. Detta index är ett mått på tillståndet på bostadsmarknaden och bygger på en kombination av rörlighet och byggande. BMI är 2013 skrämmande lågt.

– Bostadspolitiken i dag sysslar tyvärr mest med futtigheter. Det är verkligen inte mycket som hänt under de senaste sju åren under alliansregeringen, tyckte Maria Pleiborn, analytiker och strateg på WSP. Om det ska hända något får regeringen lägga in en högre växel.

Vi måste kunna flytta. Utan en fungerande bostadsmarknad fungerar inte arbetsmarknaden. Och då hämmas den ekonomiska tillväxten. Idag är bostäderna ca tre gånger så dyra i Örebro som i Stockholm. Om en person i till exempel Norberg får jobb i till exempel Nacka är det ofta omöjligt att flytta på grund av den enorma skillnaden i bostadskostnaden.

Pleiborn pekade särskilt på problemet med alla äldre som avstår från att flytta från villor eller stora bostadsrätter på grund av bl a reavinstskatten. Man vet att när äldre flyttar, då uppstår långa flyttkedjor, vilket är bra för rörligheten och frigör bostadsyta. Men just nu sitter de äldre kvar i sina ofta för stora bostäder. Det är bara ett av många trista inslag i den dysfunktionella bostadsmarknaden. Pleiborns förslag till akut åtgärd är att bygga 6 400 trygghetsbostäder som är attraktiva för äldre personer.

Peter Wågström, vd på NCC, kunde från sin horisont bekräfta att de äldre flyttar allt mindre. Detta är förödande för rörligheten. "Flyttskatten" måste tas bort, menade Wågström, som uppmanade parterna att komma överens över blockgränserna om en långsiktig bostadspolitik.

SSU-ordföranden Gabriel Wikström menade att det inom bostadspolitiken är nödvändigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Att tänka både långsisktigt och samtidigt kunna sätta in akuta åtgärder. Bland de viktigaste akuta insatserna är byggandet av flera studentbostäder, menade SSU-ordföranden.

– Det är inte bara en regering som misslyckats inom bostadspolitiken, sade Björn Wellhagen. Det är ett antal regeringar som under cirka 70 år i följd har misslyckats, alltsedan hyresregleringen infördes 1942 (av Per Albin Hanssons samlingsregering, red:s anm).

Gösta Grassman

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.