Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

"Skrotad hyresreglering sätter fart på byggandet"

Publicerad: 28 januari 2014, 10:12

En successiv avveckling av hyresregleringen är nödvändig och det bör ske under ordnade former och med speciella stöd till låginkomsttagare. Det menar Assar Lindbeck som vill se en så enkel och lättadministrerad avreglering som möjligt. "Men det räcker inte. Nyproduktionen av hyresrätter måste mångdubblas", säger han.


”Avreglering av bostadsmarknaden – långa perspektiv och konkreta förslag”. Det var rubriken när ekonomerna Assar Lindbeck och Per-Anders Bergendahl – de två som kanske mest av alla utrett och analyserat den svenska hyresmarknaden och effekterna av hyresregleringar – gästade Bokriskommittén förra veckan.

Bokriskommittén – som tillsatts av handelskamrarna i de tre storstäderna och Fastighetsägarna – har i uppdrag att presentera konkreta förslag på reformer som kan få den svenska bostadsmarknaden i allmänhet och hyresbostadsmarknaden i synnerhet att fungera bättre. Kommittén inledde sitt arbete i september 2013 och kommer att presentera sin slutrapport i juni 2014.

– Hyresmarknaden brottas med en rad problem; kommunernas sätt att hantera planmonopolet, sega planprocesser och diverse olika regelverk. Men den riktigt centrala frågan är prisbildning och hyreskontrollen, säger Assar Lindbeck, välkänd pensionerad professor i nationalekonomi.

En makroekonomisk effekt av hyresregleringen är, menar Lindbeck, att det privata kapitalet jagas bort från hyresmarknaden. Istället för att investera kapital i fastigheter så försvinner det till fonder, inte sällan utländska.

– Sverige blir en kapitalexportör. Vi ser en deformerad resursanvändning. Våra utländska kapitalfordringar överskrider investeringarna i hyresbostäder, säger Assar Lindbeck.

– På lång sikt är det helt nödvändigt att få igång produktionen av hyresbostäder. På kort sikt är effekten liten eftersom en årsproduktion alltid är en droppe i havet sett i relation till det befintliga beståndet. Men på 10–30 års sikt är nyproduktionen avgörande, säger Assar Lindbeck.

Han ser olika tänkbara recept. Assar Lindbeck jobbade med en proposition åt Gunnar Sträng i mitten av 1960-talet. Tanken var en avreglering med övergångsbestämmelser. Fastighetsägarnas ökade intäkter efter avregleringen skulle inledningsvis och temporärt beskattas för att täcka eventuella understödsbehov hos hushåll med lägre inkomster. Men avregleringsproppen drogs tillbaka, efter protester från folkpartiets Bertil Ohlin.

– Här finns en lärdom att dra. En regering kan inte avveckla hyresreglering mot oppositionens vilja. Det måste vara en blocköverskridande och stabil lösning. Det är viktigt att förstå att hyresmarknad är speciell. Transaktionskostnaderna är så höga, särskilt när vi sitter i en situation med stor bostadsbrist. Vi måste ha bestämmelser och regler som skyddar hyresgäster, säger Assar Lindbeck.

Hans huvudförslag är att ha fri hyressättning som sedan bara får höjas med en given procentsats över inflationen under en tidsperiod på 10–15 år, en modell som stöttas av speciella stöd till låginkomsttagare.

– Det är den enklaste metoden. Det är lätt att administrera och vi slipper chockhöjningar på marknaden, säger Assar Lindbeck.

Läs mer i Byggindustrin nr 3.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.