Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Slopa beskattningen av uthyrda bostäder

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Att hyra ut sin bostad ska vara fritt från beskattning. Det kräver Villaägarnas Riksförbund i ett remissvar till regeringen. De samhällsekonomiska vinsterna i form av en bättre fungerande bostadsmarknad kan överstiga ett eventuellt skattebortfall.


Regeringen genomför nu en översyn av de regler som reglerar andrahandsuthyrning av den egna bostaden. I ett betänkande föreslås en höjning av schablonavdraget vid bostadsuthyrning från 4 000 kronor till 18 000 kronor.

- Skattelättnader är nödvändiga för att öka utbudet av bostadstillfällen, framför allt i tillväxtregionerna. Men med detta förslag kommer normala hyresintäkter från exempelvis uthyrning av studentrum att beskattas även i fortsättningen. Det pressar tillbaka utbudet, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Enligt regeringens utredare är den mest önskvärda åtgärden för att öka utbudet av bostadstillfällen att helt ta bort beskattningen av andrahandsuthyrning av bostäder. Men utredaren väljer att begränsa sitt förslag med hänvisning till statens skattebortfall.

- Att slopa skatten kan kosta uppemot 420 miljoner kronor. Ett högst måttligt bortfall i statsbudgetsammanhang. Samtidigt måste de minskade skatteintäkterna vägas mot de samhällsekonomiska vinsterna i form av en bättre fungerande bostads- och därmed arbetsmarknad på orter med bostadsbrist, säger Joacim Olsson.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.