Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Små lägenheter går snabbast

Publicerad: 10 augusti 2018, 04:00

Nya siffror från Booli visar hur lägenheter i olika storlekar har stått sig under årets första halva. Små lägenheter (0-39 kvadratmeter) i Stockholm går allra snabbast att sälja, och har högst procentuell prisökning vid budgivning.


Förra våren ökade små lägenheter i snitt med drygt 23 procent vid en budgivning. I år är prisökningen hälften av fjolårets, närmare bestämt 11,1 procent. Precis som föregående år är det ettor i Stockholms kommun som ökar procentuellt mest vid budgivning.

- Efter att det ökade amorteringskravet infördes har månadskostnaden ökat för många, framförallt i Stockholm. Det gör att en del som tidigare tittat på större bostäder behöver tänka om och köpa mindre. Det kan vara en av förklaringarna till att just små lägenheter ifortfarande slutar en bra bit över utropspriset, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

I landets två största städer tar det i snitt 14 dagar att sälja sin etta. Snittet för landet är något högre, 17 dagar. Mellanstora lägenheter (40-79 kvadratmeter) i storstäderna tar någon dag längre att sälja, och att sälja en stor lägenhet (80 kvadrat eller mer ) tar ytterligare några dagar.

- Det går, inte alls förvånansvärt, allra snabbast att sälja små lägenheter. Och nu drar högsäsongen för ettor igång! Igår kom det första antagningsbeskedet för högskolor och universitet och därmed tillkommer det spekulanter på små lägenheter. Många studenter måste snabbt ordna ett boende innan skolan börjar – för den som funderar på att sälja sin etta i en studentstad är det guldläge nu, säger Matilda Adelborg.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.