onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Små lyor ska hjälpa studenter att spara hyra

Publicerad: 25 oktober 2013, 09:42

Varje höst kommer larmrapporter om bristen på boende för studenter. I Luleå har ett gäng arkitekturstudenter tagit fram prototyper för enklare och billigare boende.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

– För att nå det målet utmanar vi BBR när det gäller ytor och tillgänglighet, säger en av studenterna, Pernilla Larsson.

Det pågår en debatt om Boverkets byggregler, BBR, och boende för studenter. I dag är det brist på studentbostäder i ett 20-tal kommuner enligt en sammanställning från Boverket. I somras kom Boverket med en rad förslag om hur man ska göra det enklare att bygga studentbostäder.

– Vi vill prova om man kan rucka på kraven, säger Josefine Rönnlund.

I lägenheterna finns mycket som fälls upp mot väggen när det inte används. Det kan gälla skrivbord, matbord eller till och med sängen.

– Där är vi i en gråzon när det gäller följsamheten mot dagens krav, säger Ida Jonsson

Studenterna pluggar till civilingenjörer inom arkitektur med inriktning på husbyggnad. De flesta av dem går sista året på sin utbildning.

Genom ett samarbete med Lindbäcks Bygg i Piteå har två grupper på sammanlagt nio studenter på Luleå Tekniska Universitet tagit fram var sin prototyp.

Enligt studenternas uträkningar skulle hyran för den större lägenheten bli så låg som 2 000 kronor, om den byggdes i Luleå. Båda lägenheterna är fullt utrustade med dusch och toalett samt kök med diskho, kyl och spis.

Den ena prototypen är på 16,2 kvadratmeter och den andra på 13,9 kvadratmeter. Den ena studentbostaden utformades så att den ska kunna byggas på fabrik och lastas två och två i moduler för att kunna transporteras över landet. Lägre transportkostnad ska i förlängningen bidra till lägre boendekostnad.

Båda grupperna har siktat på att lägenheterna ska ha så generösa förvaringsutrymmen som möjligt.

– Vi har många prylar även om vi bor på liten yta, säger Ida Jonsson.

Här finns en säng som inte är fällbar men som i stället är byggd ovanpå skåp med mycket plats för förvaring. Också på väggen ovanför sängen finns skåp.

Tillgängligheten för rörelsehindrade är ett hett ämne när det gäller studentbostäder. En del hävdar att alla studentlägenheter inte måste vara tillgängliga för rullstolsburna, till exempel.

Båda prototyperna i Luleå är tillgängliga för rullstolsburna men i den ena kan man inte vända en rullstol i badrummet, det får man göra i hallen direkt utanför badrummet.

I tio veckor har studenterna använt halva sin studietid till att ta fram sina förslag till billigare studentboende.

– Nu hoppas vi att våra förslag kan förverkligas, säger Karin Eknor.

Björn Dickson _bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev