Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Små prisrörelser på lugn bostadsmarknad

Publicerad: 12 augusti 2016, 13:31

Prisökningen på bostadsmarknaden i Stockholm har dämpats och är nu under 10 procent för första gången på länge.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Det har varit liten rörlighet vad gäller bostadspriserna under sommaren. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.


Den senaste månaden har villapriserna stått still medan bostadsrättspriserna minskat med 1 procent. På tre månader har villorna ökat med 2 procent samtidigt som bostadsrätterna tappat 2 procent i medelvärde.

Sett till ett år har priserna på bostadsrätter ökat mindre än 10 procent första gången på länge och prisökningen ligger nu på 8 procent. Villaprisernas årstakt ligger på 11 procent, enligt de sista mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

– Antalet försäljningar sjunker under sommaren och även denna juli karaktäriserades av låg omsättning. Antalen sålda villor och bostadsrätter nästan halverades jämfört med till exempel maj. Bostadsrätterna har fortsatt något nedåt i Stockholmsområdet medan de ligger stilla i Göteborg. Malmöområdet uppvisar en blandad bild. Även villorna uppvisar en mixad bild med sammantaget små nedgångar i Stockholm och Göteborg samtidigt som de ökat något i Malmö säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Prisstegringstakten för bostadsrätter på årsbasis har dämpats och ligger nu under 10 procent i alla storstadsområden utom Malmö. I centrala Stockholm har nivån nu sjunkit till 5 procent. Snittpriserna i Stockholm har legat runt 86–88.000 kronor per kvadratmeter sedan augusti/september förra året. Villapriserna har överlag ökat något mer men även dessa har sjunkit.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.