Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Småföretag vill bygga 1 600 studentlägenheter

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Det lilla Karlshamsföretaget Krebo gick nyligen ut med sina planer på att bygga 1 600 nya studentlägenheter i Lund, Malmö och Helsingborg. De första lägenheterna skulle stå klara redan i vår enligt uttalanden från företagets mark- och exloateringsansvarige, Fredrik Sjöberg. När Byggindustrin får tag på honom är han mer försiktig i bedömningen.

- Vi hoppas komma igång hösten 2006.

I Lund, som ska få 800 nya lägenheter, har kontakterna kommit längst. Företaget hade nyligen ett möte med berörda politiker och tjänstemän, berättar exploateringschefen Hans de Maré.

- De var här tillsammans med en representant från finansiären som är Skånes Provinsbank. De presenterade sina planer för de närmast berörda politikerna och tjänstemännen och vi förde ett kort resonemang om var det kunde vara lämpligt att bygga. Vi tittade på översiktsplanen och vi talade om vilka behov vi har på sikt men även i mer närliggande tid. Vi kunde identifiera två områden där vi är i den fasen att vi just begärt planläggning.

Mest aktuellt är området Östra Torn där det kan bli byggstart tidigast 2007. Som mest tror de Maré att Krebo skulle kunna få bygga 50-100 lägenheter där. Han har emellertid förståelse för företagets vilja att bygga ett större antal lägenheter.

- Det är främst för att man vill ha en effektiv förvaltningsapparat på sikt. Vi ser gärna att en ny aktör kommer in och ökar konkurrensen och det har inte varit lätt att hitta lämpliga företag. Så vi ser med visst intresse på det här lilla, relativt nystartade företaget. Kan de genomföra det här är de välkomna.

I Malmö, som enligt Krebo ska få 500 lägenheter, är det ingen som hört talas om planerna.

- Krebo? Nej, det är ingen tioöring som trillar ner, säger Jan-Erik Schütt på Fastighetskontoret.

Enligt uppgifter på Infotorg består Krebogruppen av tre företag med sammanlagt två anställda, en omsättning runt tio miljoner och ett resultat nära noll. Fredrik Sjöberg säger dock att företaget expanderar kraftigt och i själva verket har tio anställda, plus att man köper många tjänster externt. När produktionen i företagets nya husfabrik i Karlshamn kommer igång inom kort kommer den egna personalstyrkan att utökas ytterligare.

Krebo ska även bygga sammanlagt omkring 300 lägenheter i Visby och Växjö. I Växjö är markarbetena redan igång och husproduktionen startar nästa vecka. I Visby är planerad byggstart i mars.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.