Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Småhuspriserna fortsätter att stiga

Publicerad: 12 maj 2016, 08:16

Småhuspriserna fortsätter uppåt.

Foto: Mattias de Frumerie

Småhuspriserna steg med nästan 1 procent under den senaste tremånadersperioden februari – april 2016, jämfört med den föregående perioden november 2015 – januari 2016. På årsbasis, senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med 11 procent. Det visar statistik från SCB.


Mellan de två senaste tremånadersperioderna har priserna stigit i 14 av Sveriges 21 län. Allra mest ökade priserna i Gotlands län där de har stigit med 5 procent. Även i Gävleborgs län är prisökningen stor, 4 procent. De län där priserna sjönk mest var Östergötlands och Norrbottens län, där de sjönk priser med 3 procent. I storstadsregionerna Stor-Göteborg, Stor-Malmö och Stor-Stockholm steg priserna mellan 1 och 2 procent.

Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i samtliga 21 län. Även här är prisuppgången störst i Gotlands län med 26 procent, följt av Stockholms län med 18 procent. De två län där det sker flest antal köp, utöver Stockholms län, är Skåne och Västra Götalands län. I dessa två län steg priserna med 8 respektive 12 procent. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor-Göteborg och Stor-Stockholm steg priserna mellan 12 och 18 procent.

Det genomsnittliga priset för en småhusfastighet i landet uppgick till 2,7 miljoner kronor under perioden februari – april 2016.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.