Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Smålägenheter reserveras för unga

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Endast personer mellan 18 och 25 år tillåts flytta in i lägenheter som är mindre än 30 kvadratmeter. Det har Stockholmshem beslutat eftersom många av de minsta lägenheterna annars utnyttjas som övernattningslägenheter.


Det är främst de mellan 18 och 25 år som vill bo i lägenheter som är mindre än 30 kvadratmeter. Detta menar det kommunala bolaget Stockholmshem som nu stänger dörren till de allra minsta lägenheterna för alla som är äldre än 25. En 26-åring kommer alltså inte att kunna få teckna ett kontrakt på en sådan lägenhet i framtiden.

-Vi vill underlätta för alla ungdomar och unga vuxna som är en grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden idag, säger Pelle Björklund som är vd för Stockholmshem.

Stockholms stads bostadsförmedling kommer att förmedla lägenheterna enligt ett rullande urval. Idag måste man ha fyllt 18 år för att få skriva in sig i kön. Den första lägenhet som blir ledig erbjuds till den 18-åring som har längst kötid, nästa lägenhet till en 19-åring och så vidare.

Av bolagets drygt 31 000 lägenheter i Stockholm är cirka 1450 mindre än 30 kvadratmeter. Anledningen till åtgärden uppger Stockholmshem är att de allra yngsta i bostadskön har svårt att konkurrera med de som är lite äldre och oftast har längre kötid. Enligt bolagets informationschef Olle Torefeldt har de även uppdagat att många av de minsta lägenheterna inte används för permanent boende.

-Få äldre och etablerade söker de minsta lägenheterna. Risken är att de används till övernattningslägenheter eller komplementboende, säger han.

Sedan 2005 har 500 lägenheter friställts efter att Stockholmshem upptäckt att de hyrts ut olovligt i andra hand eller nyttjats som övernattningslägenheter av folk som har sitt huvudsakliga boende på annan adress. Av de friställda lägenheterna var de flesta små ettor.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.