Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Smidigare planprocesser ska ge fler bostäder

Publicerad: 30 november 2011, 08:51

Bostadsminister Stefan Attefall sjösätter ytterligare utredningar för att skapa effektivare planprocesser.


"En internationell utblick visar att planfrågorna har betydelse. I både Oslo och Amsterdam har bostadsbyggandet ökat kraftigt under 2000-talet bland annat tack vare att planprocessen förbättrats och gjorts tydligare."

Så skrev bostadsminister Stefan Attefall på DN Debatt den 27 november och passade samtidigt på att avisera ytterligare utredningar som ska sätta fokus på kommunernas roll och på plangenomförandet:
• En utredning som ska analysera bestämmelserna om plangenomförandet, det vill säga processen från klubbad detaljplan till byggande. Utredaren ska också titta på vilka frågor som kan eller bör ingå i ett exploateringsavtal. Utredare är Lars Magnusson, generaldirektör på Statens bostadskreditnämnd och han ska vara färdig 31 december 2012.

• Statskontoret får samtidigt uppdraget att utvärdera hur den kommunala processen för markanvisning fungerar.

• Boverket får också uppdrag. Verket ska analysera kommunernas planberedskap. Kommunerna säger själva i enkäter att bristande planberedskap är ett av de främsta hindren för ökat bostadsbyggande, samtidigt som det råder kommunalt planmonopol. Boverket ska också titta på konkurrens- och tillväxtbestämmelserna i plan- och bygglagen, PBL, och på vilka effekter nya PBL haft på utformningen av översiktsplaner, detaljplaner och på hanteringen av bygglov och förhandsbesked.

För några veckor sedan tillsattes utredningen "Översyn av vissa byggfrågor" med enmansutredaren Björn Hedlund, tekniskt råd vid Mark- och miljödomstolen i Nacka och med lång erfarenhet av bostadsproduktion från JM. Den utredningen ska främst se över kommunernas tekniska särkrav vid nyproduktion och ska vara färdig den 3 november 2012 (se Byggindustrin 37/2011).

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.