Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Snålt boende med enkla lösningar

Publicerad: 25 november 2013, 16:16

Villa Ask är ett robust lågenergihus byggt på enkla principer. Ett unikt system med fönsterluckor ger huset stort ljusinsläpp utan att huskroppen förlorar för mycket värme. Två år efter inflyttning ligger den verkliga energianvändningen exakt på den simulerade.


Vad får man om två smålänningar bygger ett lågenergihus? Svaret är en lättskött byggnad med billiga lösningar. Både själva huset och dess namn skulle kunna ha varit en Ikea-produkt: Villa Ask - ett snyggt, hållbart och energieffektivt hus utan onödig lyx.

Tidningen Byggindustrin är med när husägaren Jonny Ask och arkitekten Sune Nilsson går igenom de första siffrorna över husets verkliga energianvändning.

– Vi gjorde en simulering, en så kallad IDA-beräkning, i slutet av år 2010. Den jämför vi med husets verkliga värden under perioden oktober 2012 till oktober 2013. Både det simulerade och verkliga värdet ligger nästan exakt på 54 kilowattimmar per kvadratmeter och år, säger Jonny Ask och ler nöjt.

Han påpekar att de verkliga värdena ännu inte är korrigerade för vädret ett normalår så de kan komma att skilja sig åt något. Men att komma så här nära är ändå en bedrift. Simulerade och verkliga värden brukar skilja sig rejält åt och är ett bekymmer för byggbranschen.

Ett av målen med bygget var att skapa ett fuktsäkert hus utan organiska material i varken ytterväggar eller tak. Villa Ask har därför en traditionell stomme och bjälklag av betong från Skanska Stomsystem, en sandwichkonstruktion med det isolerande materialet PIR ingjutet i byggelementen. Även det svagt sluttande pulpettaket har den här betongkonstruktionen.

– Det har varit ett mycket bra samarbete med Skanska Stomsystem som har bidragit med lösningar på problem vi haft, säger Sune Nilsson.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 38/2013 som är ute den 22 november. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Niclas Köhler niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.