Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sobra punkthus i Enskede

Publicerad: 2 oktober 2008, 09:07

På Handelsvägen i centrala Enskede i södra Stockholm, på en tidigare oländig och outnyttjad bergstomt har två punkthus uppförts i kv Sexmännen. Husen, inflyttade härom helgen, med putsade sobra fasader i vitt och grått har ritats av AQ Arkitekter i Eskilstuna genom Lars Almstedt, Andreas Forsberg, Olof Selander, Peter Eriksson och David Karlsson.


Flerbostadshusen på åtta våningar med 27 respektive 29 hyreslägenheter, har tvåor till treor på 52 – 75 kvm med öppen planlösning.

- Husen i detta infillprojekt i befintlig stadsstruktur är ganska enkla i sin utformning. För att få det så ekonomiskt som möjligt så bygger konceptet på upprepningar. I det här fallet blev det mycket lyckat, säger Lars Almstedt, AQ Arkitekter, till Byggindustrin.

Innan man började bygga fick stora delar av berget sprängas bort, vidare har logistiken varit ganska knepig genom att ett butikscentra med parkeringplats och ett äldreboende ligger strax intill den oerhört den trånga platsen. Trots denna utmaning har man dock lyckats att genomföra dessa två attraktiva och luftiga punkthus.

Det var en mycket besvärlig grundläggning en hel del berg fick ju sprängas bort, säger produktionsledare Sven Vogt, när han är på väg upp i bygghissen. Vi klarade den knepiga logistiken med att ha olika in- och utfarter. Det känns lite vemodigt nu när man snart ska lämna bygget. Det har blivit otroligt vackra hus.

- Alla lägenheter har också balkong med genomsiktliga aluminiumräcken eller uteplats, det var viktigt i konceptet, säger Lars Almstedt, vidare.

-Det fanns en mycket detaljerad detaljplan som var baserad på hus som ett annat arkitektkontor tidigare ritat, men som beställaren inte var nöjd med. Vi kom fram med ett nytt förslag och tog fram bygglovhandlingar och projekterade bygghandlingar.

Flertalet fönster har låg bröstning som ger bästa möjliga utsikt, golven har parkett och badrummen är förberedda för både tvättmaskin och torktumlare.

Rum för cyklar, barnvagnar och rullstolar finns direkt tillgängliga från entrén i detta blandade boende för både unga och äldre. Vidare planeras lekplats för de mindre barnen.

Fakta Kv Sexmännen Gamla Enskede
Byggherre: Stockholmshem, projektledare Jörgen Benon
Arkitekt: AQ Arkitekter
Byggentreprenör: Projektbyrån, Stockholm, produktionsledare Sven Vogt, projektledare Jörgen Wiberg.
Entreprenadform: Delad entreprenad.
Byggår: 2007
Inflyttning: Hösten 2008

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.