söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stadsmiljöavtal ska ge bostäder och hållbara transporter

Publicerad: 8 januari 2015, 14:51

Lokala och regionala infrastruktursatsningar kan få medfinansiering av regeringen.

Genom så kallade stadsmiljöavtal, som medfinansierar lokala och regionala kollektivtrafikprojekt, ska regeringen få fart på bostadsbyggandet. Regeringen satsar 2 miljarder kronor fram till 2018, enligt ett regeringsbeslut på torsdagen den 8 januari.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Regeringens mål är att bygga minst 250 000 nya bostäder fram till år 2020. Vägen dit ska gå genom bättre samverkan mellan utbyggnad av kollektivtrafik och bostadsbyggande. Genom så kallade stadsmiljöavtal, som medfinansierar lokala och regionala kollektivtrafikprojekt, ska nya, attraktiva lägen för bostadsbyggande öppnas upp.

– Dagens regeringsbeslut är ett avgörande steg framåt för att skapa attraktiva områden för ökat bostadsbyggande och för förbättrad miljö och effektivare kollektivtrafik i städer runt om i Sverige. Det innebär att kommuner och regioner kan satsa på nya, innovativa lösningar för kollektivtrafik och hållbara transporter som annars inte skulle bli av, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Totalt satsas 2 miljarder kronor fram till 2018. Aktörer kommer att kunna söka statlig medfinansiering med upp till 50 procent för lokala och regionala investeringar i kollektivtrafik. Medfinansiering kan sökas för projekt som ökar andelen kollektivtrafik, men också för projekt som ger bättre förutsättningar för cyklister och gångtrafikanter. Ny teknik kan också testas för att kunna ingå i framtidens transportlösningar.

Enligt regeringen måste planeringen av transportsystemet vara en integrerad del av hela samhällsplaneringen, inte minst bostadsbyggandet.

– I dag ger vi därför Trafikverket i uppdrag att i samråd med Boverket ta fram riktlinjer för så kallade stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer. Det här är en bred satsning på två miljarder kronor fram till 2018, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev