Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Standardiseringsprojekt för asylboende

Publicerad: 8 juni 2010, 13:59

SIS och Migrationsverket vill skapa samarbete kring asylsökandes boende.


I dag kan boendet för asylsökande se väldigt olika ut. Det saknas enhetliga regler för vilken utrustning som ska finnas i bostäderna och hur de ska anpassas för boende med särskilda behov. Nu startar SIS och Migrationsverket ett arbete för att ta fram gemensamma riktlinjer för hur bostäderna ska utrustas.

Hyresvärdar, myndigheter, tillverkare, branschorganisationer, ideella föreningar och kommuner kan tillsammans skapa tydligare regler för asylsökandes boende. Utgångspunkten är att boendet ska ha jämförbar standard oavsett var i landet det ligger och vem som tillhandahåller bostäderna.

SIS standardiseringsprojekt leds av svenska Amnestys tidigare generalsekreterare Anita Klum.

De riktlinjer som finns i dag räcker inte till för att undvika alltför stora skillnader i boendet för asylsökande. Det saknas också enhetliga rutiner för bedömning av stöd i boendet för sökanden med särskilda behov. En standard eller motsvarande dokument kommer också att underlätta i kontakterna mellan leverantörer, Migrationsverket och de kommuner där boende för asylsökande finns.

Lars-Gunnar Lundh, Standardiseringsteknisk chef på SIS, säger i ett pressmeddelande:
– Det är viktigt att få en så bred representation som möjligt så att alla intressenter är med och påverkar hur de nya reglerna utformas. På sikt kan också resultatet av vårt svenska arbete ligga till grund för ett motsvarande europeiskt standardiseringsarbete.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.