Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Staplade containrar blir bostäder

Publicerad: 12 Oktober 2011, 12:51

Containrar staplade på varandra är en för Sverige ny idé att bygga studentlägenheter på. Det första containerhuset planeras att uppföras på KTHs Campus i Stockholm vid Triangelparken nära Försvarshögskolan.


När KTH ville utveckla Campus och bland annat kunna erbjuda studentbostäder lämnade arkitektkontoret Sandell Sandberg ett förslag på ett containerhus. Varje år kommer stora containertransporter till Europa från Kina. Men exporten tillbaka är inte lika omfattande. Därför blir många containrar kvar i Europa som ingen vill ha. Här finns därför ett ypperligt tillfälle att återanvända dem på ett vettigt sätt.

Containrarna är redan från början gjorda för att staplas på varandra och vid KTH kommer ett nio våningar högt hus att "staplas". Men det går att bygga betydligt högre. Det går också betydligt snabbare än traditionella alternativ.

– Varje studentlägenhet blir på 25 kvadratmeter och kommer att hålla lika hög standard som andra bostäder med kök, dusch och givetvis vara handkappanpassade. Takhöjden blir 260 centimeter, berättar arkitekt Thomas Sandell, som såg idén första gången i Holland.

Beslut om containerhuset kommer att tas i Stadsbyggnadsnämnden senare i år varefter bygglov kan sökas och byggstart ske. Om allt går som planerat kan 49 studentlägenheter vara klara under 2012.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.