Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

"Staten borde ta en del av risken när unga skaffar bostad"

Publicerad: 2 juli 2015, 12:26

Marie Giertz, chefekonom Svensk Exportkredit, Rasmus Ling (MP), Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier Peter Wågström, vd NCC, i pandelen och moderator Lennart Weiss, Veidekke.

Hur farlig är egentligen hushållens skuldsättning och vad kan man göra åt den? Det var frågor som diskuterades under Sveriges Byggindustriers dubbelseminarium om bostadsfinansiering och hushållens skuldsättning på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingFinansieringAlmedalen 2015

Riksbankens sänkning av reporäntan från -0,25 procent till -0,35 procent på torsdagen kritiserades av deltagarna i Sveriges Byggindustriers dubbelseminarium om bostadsfinansiering och hushållens skuldsättning i Skanskas trädgård på torsdagen. Under seminariet konstaterades snabbt att det finns insiders och outsiders på den svenska bostadsmarknaden.

Hur ska de som står utanför komma in? Byggandet måste öka förstås, nästan dubbleras enligt Boverkets prognoser, men kring att nybyggda hyresrättslägenheter inte är lösningen fanns en enighet bland seminariedeltagarna.

- Ska vi lösa bostadsbristen måste vi se till att vi använder det byggda beståndet, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

Han oroas av hushållens skuldsättning.

- Nu är det full fart igen. Rakt upp i taket. Bolånetaket och räcker inte till och dagens räntesänkning kommer bara att öka på efterfrågan på bostadslån och för oss som är inne på bostadsmarknaden kan verkligen låna mycket. Den korta räntan är den lägsta på många hundra år, säger Bengt Hansson.

Detta gör oss sårbara, enligt honom.

En annan expert på seminariet Ted Lindqvist, vd på analysföretaget Evidens, framhöll att hushållen i dag är rekordstarka ekonomiskt, både vad gäller eget kapital och sparande. Det gör efterfrågan på bostäder hög, men samtidigt är det en sårbar situation. Kriser i omvärlden kan förändra det ekonomiska läget snabbt.

Han oroas inte i lika hög grad av att svenska hushåll har en historiskt och i internationellt perspektiv hög skuldkvot.

- Skulder blir ett problem när de växer för snabbt och av fel skäl. Det har de inte gjort i Sverige. Skuldkvoten är bland annat hög för att fler äger sitt boende i dag och för att priserna har ökat, säger Ted Lindqvist.

Han tycker också att man kan titta på svenskarna skuldkvot på ett annat sätt, exempelvis i relation till landets BNP. Då sticker Sverige inte ut på samma sätt.

De högsta skulderna finns också i hushåll med höga inkomster.

- I dag gör politiken mycket för att styra efterfrågan. Amorteringskrav och bolånetak bromsar efterfrågan på bostäder och bostadsbyggandet, men det räddas av att räntan är låg. Varför ska vi skärpa kreditrestriktionerna när vi inte behöver? Det kommer att slå mot dem som är ”outsiders” på bostadsmarknaden, säger Ted Lindqvist.

Frågan hur de som står utanför ”outsiders” ska komma in och få en bostad kvarstår.

- Nyproducerade smålägenheter är 50-70 procent dyrare än de smålägenheter som redan finns. Sedan subventionerna togs bort har hyresrätten blivit en dyr boendeform, säger Ted Lindqvist.

Den bilden delades i stort av paneldeltagarna Anders Danielsson, vd Skanska, Ulrika Blomqvist, vd Bostadsrätterna, och Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna. De förespråkade alla en övergång mot mer ägande på bostadsmarknaden men med riktade stöd till de grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, exempelvis bolånespar, flexibla amorteringskrav och att staten kan gå in och dela risken med dem som tar sitt första bostadslån.

I seminariets andra panel bestående av Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, Marie Giertz, chefekonom, Svensk exportkredit, Peter Wågström, vd NCC och Rasmus Ling, riksdagsledamot för Miljöpartiet, uttryckte viss oro för de svenska bostadsägarnas höga skuldsättning.

-Skulderna finns kvar fast priserna kanske inte gör det. Det innebär att en ung människa skulle kunna bli skuldsatt för resten av sitt liv, säger Rasmus Ling.

Peter Wågström saknar fortfarande lösningen på hur branschen ska kunna bygga fler bostäder med finansiering.

- Vi måste hitta ett sätt att öka sparandet mot bostäder. Jag tror att staten måste gå in och ge kreditgarantier för unga och hushåll utan eget kapital, flyttskatterna måste bort och vi måste utnyttja det befintliga beståndet bättre, säger han.

Ola Månsson efterlyste – och tyckte sig också märka – ett större intresse av att diskutera dessa frågor över blockgränserna.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.