Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Statlig mark ska frigöras för nya bostäder

Publicerad: 27 januari 2017, 13:37

Bild 1/2  Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötlands län, har utsetts till särskild förhandlingsperson av regeringen.

Foto: Göran Billeson

Regeringen har tillsatt en särskild förhandlingsperson som utreda möjligheten att bygga på statlig mark. Syftet är att öka tillgången på mark till bostadsbyggande.


Regeringen har tillsatt en särskild förhandlingsperson som utreda möjligheten att bygga på statlig mark. Syftet är att öka tillgången på mark till bostadsbyggande.

Förslaget att frigöra statlig mark för bostadsbyggande fanns med i Planprocessutredningens slutbetänkande som kom i december 2015. I betänkandet pekade ut 39 kommuner med statlig mark lämplig för bostadsbyggande.

Den nya förhandlingspersonen är Elisabeth Nilsson, som i dag är landshövding i Östergötlands län. I hennes uppdrag ingår att göra en fördjupad inventering av statliga mark som kan passa för bostadsbyggande. Nästa steg blir att föra samman lämpliga aktörer så att marken kan säljas eller upplåtas för bostadsbyggande.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, säger i en kommentar att alla initiativ som förbättrar förutsättningarna för ett ökat bostadsbyggande är välkomna. Däremot tror han att utsikterna för att Elisabeth Nilsson ska lyckas frigöra mark för bostadsbyggande är dåliga. Han hänvisar till att regeringskansliet i början av 2000-talet genomförde ett likande projekt då mark som ägdes av statliga bolag inventerades. Men bolagen ville inte sälja och projektet gav inte resultat.

Elisabeth Nilsson ska delredovisa sitt uppdrag den 15 februari 2017. Uppdraget ska slutredovisas den 15 februari 2018.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.