Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholm bygger för 150 000 nya invånare

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

År 2030 har Stockholms stads invånarantal ökat till nästan en miljon människor. Till dem behövs 80 000 nya bostäder.


Under slutet av förra seklet led Stockholm av en räddhågsenhet. Man grubblade lite för mycket över vad som hade gått fel de senaste decennierna, med miljonprogrammet och rivningen av Klarakvarteren som exempel. Orden kommer från Ingela Lindh som är stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad.

-Nu tänker vi på ett annat sätt. Vi planerar för ett mål där vi vill växa. Då konkurrerar vi inte med Malmö och Göteborg utan snarare med andra stora kunskapskluster i Europa och världen, säger hon.

Under 30-, 40- och 50-talen rådde en väldig optimism inom samhällsplaneringen i hela landet. Ingela Lindh vill gärna hitta tillbaka till den andan.

-Man kan lite hånfullt säga att om alla svenska kommuner hade fått rätt skulle landet ha haft 58 miljoner invånare idag. Det kan man skratta åt, men det är ändå något positivt med att planera för tillväxt.

Att ha en stor befolkning, resonerar hon, leder till att människor får fler möjligheter. Valfriheten att hitta rätt utbildning och intressanta jobb ökar. Men om drömmen ska gå i uppfyllelse krävs det också plats för bostäder, butiker och arbetsplatser inom ett geografiskt område som redan är ansträngt. 80 000 bostäder ska byggas fram till 2030. Då hoppas stadens politiker att dagens 792 000 stockholmare ska ha blivit 150 000 fler. Är det ett realistiskt mål?

-Det är det. De bostäderna finns redan med i de planer som vi har. Och då menar jag inte att man måste lägga ned Bromma flygplats och bygga igen Gärdet och Järvafältet för att lyckas.

Hammarby sjöstad, Liljeholmen, Norra stationsområdet, Hjorthagen och Värtahamnen, Gullmarsplan och delar av slakthusområdet vid Globen är områden som kommer att svälja mycket av expansionen. Ingela Lindh nämner även fler höghus, en förtätning längs tunnelbanelinjerna så att stadsdelsgränserna suddas ut, omvandling av vindar och påbyggnader ovanpå befintliga hus.

-Stockholm är 750 år. Men inte ens husen i Gamla stan är helt ursprungliga utan har byggts om och byggts på i olika lager. Den största delen av Stockholm byggdes förra seklet. Vi fortsätter helt enkelt att bygga på med fler lager, säger Ingela Lindh.

Under 2000-talet har Stockholms befolkning ökat med cirka 10 000 personer om året. Förra året var invånarna ungefär lika många som 1955. År 1960 var antalet på topp med över 800 000 invånare. Befolkningen har aldrig varit större sedan dess, men lika många skulle få plats igen menar Ingela Lindh.

-Alla kommer att rymmas. Det finns inget negativt med en växande befolkning. Det är bara om man vill att allt ska vara kvar som det är idag som man tycker det, säger hon.

Stockholm har en ung befolkning. Enligt kommunens utrednings- och statistikkontor är de flesta som flyttar in mellan 20 och 30 år. De kommer både från Stockholms län och riket. Den typiske utflyttaren är över 30 år och söker rymligare bostad för sin familj.

Förra mandatperioden byggdes cirka 20 000 bostäder i Stockholm. Den innevarande har ambitionen sänkts till 15 000, vilket enligt Ingela Lindh beror på att staden har "byggt ikapp".
Vilka områden finns kvar att bebygga efter att de 80 000 nya bostäderna har färdigställts?

-Det är svårt att veta och en känslig fråga. Idag prioriterar vi att ha centralt belägen skog, till exempel vid Årstaviken. Men det är en fråga man kan fundera över när regionen växer. Kanske kommer den typen av områden att bebyggas lite mer och bli till mer park än skog. Men jag tror absolut att Stockholm kommer att fortsätta vara en grön och blå stad.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.