Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Stockholm säljer ut 4200 hyresrätter

Publicerad: 30 April 2008, 11:12

Stockholms stads tre allmännyttiga bostadsbolag tar ytterligare ett steg i utförsäljningen av sina hyresrätter. 4200 hyresgäster får snart en privat hyresvärd istället.


Familjebostäder säljer 1700 lägenheter i Hässelby Gård, Högdalen, Snösätra och Vårberg. Stockholmshem gör sig av med 1400 bostäder i Rågsved, Sätra och Västra Smedshagen. Resten av de sammanlagt 4200 lägenheterna plockas ur Svenska bostäders bestånd.

– Det underliggande fastighetsvärdet ligger på 2.8 miljarder kronor. Vi säljer till marknadsvärde, säger Hans Pettersson, affärsutvecklare på Stockholms Stadshus AB.

Köpare till lägenheterna är Wallfast, Ikano fastigheter och Stena fastigheter. Stockholms stad menar att samtliga har stabil ekonomi, lång erfarenhet av bostadsförvaltning och är seriösa hyresvärdar.

– I grunden är detta ett politiskt beslut som handlar om att få in mångfald i förvaltningen. Ur bolagsperspektiv är det bra att få loss medel som kan stoppas in i sammanhang där de gör mer nytta. Till exempel ska de tre allmännyttiga bolagen nyproducera sex tusen lägenheter de närmaste åren.

I de områden som sålts har hyresgästernas motstånd till att ombilda till bostadsrätt varit kompakt. Har det lett till att ni valt att sälja just dessa områden?

– Ointresse att ombilda är inget skäl till försäljning. Däremot har det varit svårare att gå in och sälja i områden där det finns ett stort intresse för att bilda bostadsrättsföreningar, säger Hans Pettersson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.