Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholm ska få 140000 nya bostäder till 2030

Publicerad: 15 januari 2014, 09:27

140 000 nya bostäder – motsvarande Malmös hela befintliga bostadsbestånd – ska produceras i Stockholm fram till 2030. Åtminstone om den politiska alliansen i Stockholms stad får som den vill. Nu har tjänstemän från fastighetskontoret och exploateringskontoret gjort en inventering stadsdel för stadsdel. Enligt tjänstemännens rapport ska bostadsbyggarmålet vara möjligt att uppnå.


Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) presenterade rapporten ”Bostadspotential i Stockholm” i onsdags.

– Det är en ganska detaljerad inventering som går ner på stadsdelsnämndsnivå och rapporten har utgått de regelverk och begränsningar som finns i dag. Och det handlar inte om att exploatera stora grönområden. Enligt rapporten är det endast 7 promille grönyta som försvinner. Däremot är utbyggnaden av tunnelbanan en förutsättning för att det ska kännas realistiskt, säger Sten Nordin.

Regina Kevius:

– Vår översiktsplan med promenadstaden är grunden för det här arbetet. Det vill säga; de centrala delarna ska stärkas och de olika stadsdelarana ska kopplas samman. Bedömningen i rapporten har varit ganska försiktig och utgår från samma exploateringsgrader som i den intilliggande bebyggelsen. Det handlar maximalt om femvåningshus.

Störst antal nybyggen får enligt rapporten Enskede-Årsta-Vantör med 24 400 nya bostäder, följt av Hägersten-Liljeholmen med 20 700 och Bromma med 20 100.

Centrala Stockholm ska få 49 000 bostäder och en stor del av dessa hamnar på Östermalm/Norra Djurgårdsstaden (16 700) och Södermalm (9 200).

Den här förtätningen genererar också ett ökat servicebehov och annan bebyggelse. Enligt tjänstemännens ”linjära beräkningar” skulle 140 000 nya bostäder i Stockholm också innebära nyproduktion av 240 förskolor, 84 grundskolor, 18 idrottsplatser, 6 biografer, 24 gymnasieskolor, 850 butiker, 110 livsmedelsbutiker, 30 bibliotek, 21 muséer och 530 restauranger, kaféer och barer.

– Av den berörda marken ägs 70 procent av staden. Nu ska vi detaljplanera successivt utifrån de här riktlinjerna. Alla stadsdelar berörs och det är viktigt att vi kan skapa en fruktbar medborgardialog och att vi kan visa på de mervärden som nyproduktionen ger, exempelvis via ökad service, säger Regina Kevius.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.