Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholms BF funderar på nybygge

Publicerad: 16 maj 2011, 13:17

Bostäder för byggstudenter ingår i diskussionerna när planerna för kvarterets framtid diskuteras.


Stockholms Byggmästareförening undersöker möjligheterna att bygga nytt på sin tomt. Bland annat kan det bli bostäder för byggstudenter. Inga beslut är fattade men ett förslag från White Arkitekter är utvalt.

Bakgrunden är att Stockholms stad arbetar på en ny detaljplan för Marieberg där Stockholms BF:s fastighet ligger. Det öppnar för ökad exploatering.

– Stockholms stad har frågat oss om vi är intresserade av att utveckla vår fastighet. Vi har inte fattat några beslut. Vi engagerar oss i detaljplanearbetet för att vårda föreningens kapital på bästa sätt och för att kunna ha största möjliga handlingsfrihet om några år, när detaljplanen är klar, säger Elisabeth Martin.

Tre arkitektkontor fick under sommaren 2010 uppdraget att komma med förutsättningslösa förslag till hur fastigheten skulle kunna utvecklas.

– Whites förslag är mest intressant för en fortsatt utveckling eftersom det är det mest flexibla, säger Elisabeth Martin.

White har nu fått i uppdrag att, med utgångspunkt i förslaget, ta fram ett underlag för fortsatt arbete med detaljplanen.

Förslaget innehåller fem olika huskroppar. Där ingår en radhuslänga, en förskola, 130 lägenheter och ett "byggotell" som skulle bli boende för byggstudenter. Bristen på studentbostäder i Stockholm är skriande.

– Det skulle bli ett sätt att visa att vi tar ansvar för branschens framtida kompetensförsörjning, säger Elisabeth Martin.

Om dagens 50 år gamla byggnad ska byggas om eller rivas är inte bestämt.

– Whites förslag är flexibelt, man kan kombinera olika delar med befintlig bebyggelse, säger Elisabeth Martin.

Juryn som valde

Tävlingen utvärderades av en jury bestående av Byggmästareföreningens dåvarande ordförande Svante Hagman som är chef för NCC Housing, styrelseledamöterna Freddie Norvell från Besqab och Peter Andersson från Einar Mattssons samt föreningens vd Elisabeth Martin. Dessutom fanns Anders Berg från stadsbyggnadskontoret i Stockholm och Jens Nilheim från exploateringskontoret i juryn.

Tre föreningar
Stockholms, Södertälje och Gotlands Byggmästarföreningar är tillsammans lokal branschorganisation för bygg- och anläggningsföretag i Stockholm, på Gotland och i Södertälje.

Tillsammans har de tre föreningarna omkring 975 medlemsföretag.

Byggmästareföreningarna samarbetar med Sveriges Byggindustrier, BI.

Stockholms, Södertälje och Gotlands byggmästareföreningar samt BI Öst har ett gemensamt kansli på Wennerbergsgatan 10 i Stockholm. Det är den fastigheten som nu diskuteras.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.