fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholms nya skyskrapa har nått sin takhöjd

Publicerad: 17 april 2015, 13:56

Regnigt var det när JM-trion Mikael Åslund, regionchef, Johan Skoglund, vd, och Benny Svärd, projektledare för Kista Torn visade upp den halvfärdiga skyskrapan.

Foto: Mattias de Frumerie

Stockholms högsta bostadshus har nått toppen – 120 meter. Kista Torn ska när det är helt klart få 266 lägenheter.

Ämnen i artikeln:

skyskrapahöga husJMbostadsmarknadbostadsbyggandebostadsutveckling

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Det är JM som bygger Kista Torn, som är beläget ett stenkast från T-banan. Bygget ska vara klart nästa år. I dagarna nådde bygget sin högsta punkt och de sista bjälklagen håller på att gjutas. Nu återstår att färdigställa tornet invändigt.

Den höga höjden gör att byggnationen blir annorlunda än för ett konventionellt bostadsbygge, enligt projektledaren Benny Svärd. En stor skillnad mot ett vanligt flerbostadshus är att mycket yta försvinner för att göra plats för flera hisschakt, tjockare väggar och servicevåningar som tekniskt styr byggnaden. Det gör att den effektiva boytan blir upp till 10 procent lägre.

Byggnaden måste också ha ett sprinklersystem för att för att räddningstjänstens fordon helt enkelt inte når upp att släcka till de övre delarna vid en brand.

Alla tekniska tillägg, liksom att höjden gör logistiken mer komplicerad, gör att produktionskostnaden blir 15 procent högre per kvadratmeter.

Ytterväggarna i betong är närmare en halvmeter tjocka för att klara belastningen och den tunga konstruktionen vilar på 630 stålkärnspålar.

Vindarna uppe på 120 meters höjd gör också att konstruktionen måste klara mer belastning än en lägre byggnad.

– Byggnaden är flexibel. Den ska klara vindar som bara förekommer vart 50 år och kan då i toppen röra sig så mycket som 12 centimeter, säger Benny Svärd.

Men sedan grundarbetet och källarvåningarna blivit klara har det gått fort. De 40 våningarna, varav 35 bostadsvåningar, har byggts med en takt på ungefär en våning i veckan. Den takten har gjorts möjligt genom att jobba med modulteknik. Betongmodulerna har gjorts av SCF Betongelement i Strömsund.

Till det höga tornet ska också byggas ett mindre torn med 16 våningar och 96 lägenheter, där är JM:s dotterbolag Borätt byggherre.

JM var lite oroliga för att det skulle gå att sälja lägenheterna, som är bostadsrätter, i det relativt sett dyra bygget med tanke på att det inte ligger en bit ut från Stockholms Stadskärna, men den oron visade sig vara obefogad. Redan i dag är alla utom fyra av de lägenheter som lagts ut till försäljning redan tingade.

Helt inflyttningsklart ska det vara i Kista Torn sommaren 2016.

Mattias de Frumerie
mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev