Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholmshem: 60–80 procents energibesparing

Publicerad: 13 mars 2019, 05:00

Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem.

Stockholmshems första mätningar av de redan driftsatta husen i Årsta är positiva.


– Prognosen ser bra ut, vi har gjort mellan 60–80 procents energibesparing, enligt vår energiexpert, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem.

Uppföljningar pekar också på att ambitionerna om att skapa möjligheter för en mer klimatsmart livsstil verkar har uppfyllts.

– Tjugo procent av de boende är till exempel medlemmar i den nya elbilspoolen, säger Åsa Stenmark.

Projektet kommer nu att mätas och analyseras ytterligare av Stockholmshem tillsammans med forskare på KTH och slutresultatet kommer först om något år.

Att just Valla torg valdes ut att delta som testområde för klimatsmarta lösningar i Growsmarter beror på att området passade in i projektets profil och att det fanns stora möjligheter att energieffektivisera de gamla husen. De hade 154 kwh per kvadratmeter och år i snitt i energiåtgång innan och har nu blivit otroligt mycket effektivare.

– EU-projektet har dessutom gett oss möjlighet att prova sånt som vi inte skulle ha gjort annars, som elfordonspoolerna och leveransrummet, säger Åsa Stenmark.

Stockholmshem har i Growsmarter-projektet hittat lösningar för att evakuera alla hyresgäster. Dels i det befintliga beståndet, men också i nybyggda evakueringslägenheter på Årstafältet intill. Det har förekommit kritik mot hyreshöjningarna på 40 procent och renoveringsprojektet fördröjdes till följd av processen att få hyresgästgodkännanden, men enligt Stockholmshem har den extra klimatsmarta renoveringen inte påverkat hyresnivåerna.
Bostadsbolaget har totalt 27 500 lägenheter byggda från 30-talet fram till dags dato, med stor variation i upprustningsbehov. Vid ombyggnationer väljer man åtgärder från aktuell byggnads status. Från och med i år gör man LCA-analyser i alla nybyggnadsprojekt och även en del ombyggnadsprojekt.

– Vi gör det för att öka vår kunskap om klimatpåverkan från ny och ombyggnation för att kunna ta medvetna val om hur vi arbetar för att minska denna påverkan. Generellt arbetar vi för att minska energianvändningen med 30–50 procent vid större ombyggnationer, säger Åsa Stenmark.

Relaterade artiklar

Höga hus med höga energiambitioner

Bebo: Bostadbristen hindrar energirenoveringen

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.