tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholmshem installerar avfallskvarnar

Publicerad: 22 februari 2010, 13:31

Stockholmshem satsar nu på att montera in köksavfallskvarnar i tre fastigheter. De tester man gjort har fallit väl ut och nu går bolaget vidare i totalt drygt 70 lägenheter.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Avfallskvarnen är monterad i diskbänkens avlopp och mal ned matrester som sedan spolas med avloppsvattnet till reningsverket. Där utvinns avfallet till biogas som kan användas för att driva bussar och bilar.

– Biogas är en bristvara i Stockholm i dag och det är naturligtvis helt galet att vi tvingas "importera" biogas från andra städer, säger Björn Ljung (FP), ordförande i Stockholmshem. Vi som bostadsföretag både vill och har ett ansvar för att bidra till ökad lokal produktion.

Nu tänker Stockholmshem testa tekniken i större skala, och bostadsbolaget har nu beslutat att montera avfallskvarnar i två nyproduktioner i Åkeslund respektive Hökarängen och i en fastighet som rustas upp på Brännkyrkagatan på Södermalm. När hyresgästerna har provat kvarnarna en tid ska en utvärdering ske av bland annat vibrationer och ljudnivå samt hur vattenledningarna påverkas.

– Vi hoppas förstås att satsningen slår väl ut och att detta kan bli en standard som med tiden kan införas i hela vårt bostadsbestånd, säger Björn Ljung. Den miljövänliga biogastekniken är en viktig del i att kunna möta klimathotet.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev