Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholmspremiär för NCC Komplett

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

NCC har för första gången visat upp sitt fabriksbaserade byggsystem NCC Komplett i Stockholmsregionen. Under tisdagen hade man press- och kundvisning i Ursvik, Sundbyberg. Fabrikschefen Fredrik Anheim visade bygget där 48 nya lägenheter slutmonteras.


Det har gått ett år sedan NCC - under stort hemlighetsmakeri - var färdig med sitt första fabriksproducerade flerbostadshus i Hallstahammar. Nu är tiden mogen att visa upp sitt första projekt i Stockholmsregionen - 48 lägenheter i Ursvik, Sundbyberg, som får inflyttningsstart under hösten. Ett tiotal medier var på plats för pressvisningen under förmiddagen och 230 potentiella kunder var anmälda till kundvisningen under eftermiddagen.
-Det råder näst intill kapplöpning mellan byggbolagen när det gäller industriellt byggande. Vi har tagit ett större grepp än våra konkurrenter med vår fabriksinvestering i Hallstahammar. I dag tjänar vi ingenting inom dotterbolaget NCC Komponent. Det kommer att ta några år innan vi blir lönsamma, säger Fredrik Anheim, vd på NCC Komponent.
Produktionen i Hallstahammar startade på allvar i april 2006 och innebar en investering på ungefär 300 Mkr. Syftet var att halvera byggtiden, höja kvaliteten, kapa kostnaderna och förlägga hela produktionen under tak. Industriprocessen innebär att 90 procent av flerbostadshuset tillverkas i fabriken. Ett 60-tal operatörer gjuter väggar, sammanfogar bjälklag och undertak och sätter alla ytskikt på plats i fabriken. Där installeras också el, vatten och avlopp. Från fabriken transporteras de "platta paketen" just-in-time" till montageplatsen där fyra montörer och en montageledare sätter samman huset i en montagehall.
I projektet i Ursvik har det handlat om 48 bostadsrättslägenheter fördelade på fyra hus. Husen slutmonteras etappvis med två hallar.
Till Ursvik kommer det en lastbil från Hallstahammar var 45:e minut under montageskedet. Just nu monteras två fullt färdiga och kompletta lägenheter per vecka och skift.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.