Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stopp för asylsökande att bosätta sig fritt

Publicerad: 3 november 2015, 13:18

Asylsökande ska helst bosätta sig på landsbygden i väntan på uppehållstillstånd, anser Boverket.

Foto: Johanna Åfreds

Boverket föreslår i en rapport att nyanlända inte ska ha möjlighet att bo i områden med rådande bostadsbrist.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklinginvandringflyktingpolitik

Den boendesociala situationen för asylsökande och nyanlända har utretts av Boverket på uppdrag av regeringen. Myndigheten skriver i sin rapport att de anser att staten bör fokusera mer på att det byggs bostäder för de sämst bemedlade. I denna modell riktas bostadsbyggandet mot specifika grupper och inte till alla typer av hushåll.

På grund av risken för handel med svartkontrakt och trångboddhet, som i sin tur kan leda till sociala problem, vill Boverket även att de asylsökandes möjligheter att fritt välja var de vill bo begränsas. De framhåller istället att asylsökande hänvisas mer till landsbygden, där det är enklare att skaffa eget boende.

I rapporten rekommenderar Boverket även att kommunerna ser över vilka regler som ska gälla för de kommunala bostadsbolagens bostadsköer.

För att koordinera de nya förslagen bör regeringen tillsätta en bred sammansatt delegation som får till uppgift att leda och organisera bostadsbyggande, anser Boverket.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News