Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stor ökning av flerbostadshus byggda i trä

Publicerad: 15 april 2016, 05:30

David Johnsson, vd Trä- och möbelföretagen.

Foto: TMF

Antalet flerbostadshus som byggdes i trä ökade med 44 procent förra året. Det visar Trähusbarometern som i år för första gången har med flerbostadshus i statistiken.


Ämnen i artikeln:

TMFTrähusbarometernträträbyggandeträhus

– Vi ser att det blir allt vanligare att våra medlemsföretag producerar flerbostadshus i trä, det är helt klart ett växande marknadssegment, säger David Johnsson, vd Trä- och möbelföretagen.

De knappt tretusen lägenheter i trä som byggdes 2015 utgör ungefär 10 procent av marknaden. Som trähus räknas hus med trästomme, vilket gör att mängden hus inte avspeglas helt i stadsbilden.

– Man tror ju att trähus alltid har träfasad, men det har inte med vartannat att göra, säger David Johnsson.

Trästad 2012 som var upphovet till det Frostalidenprojektet i Skövde avslutades 2012 men har fortsatt i lös form sedan dess och i januari i år bildades föreningen Trästad Sverige.

Läs mer: Skövde väljer trä framför betong.

Nu har man bildat en styrelse där bland annat Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten, Sveriges Träbyggnadskansli, Svenska vårdbostäder, olika kommuner, Folkhem, Utopia arkitekter och GS-facket ingår.

– Vi märkte att vi hade nytta av nätverket även efter att Trästad 2012 avslutades. Och intresset för träbyggandet ökar mer och mer, och där tror vi även att klimatöverenskommelsen i Paris kommer att bidra eftersom flera undersökningar visar att det är träbyggande är klimatsmart, säger Magdalena Andersson.

I Trästad Sverige vill man bland annat sprida ordet om hur träbyggandet kan hjälpa Sverige ur bostadsbrist, bland annat genom att använda tekniken industriellt träbyggande.

– Vi vill inte ställa material mot varandra men vill berätta att det är smart att använda trä i många fall. Det jag tycker är särskilt intressant att framhålla är förtätning i stadskärnor. Har man små lucktomter att bygga på är det väldigt bra att tänka trähus. De kan förberedas på fabrik och sättas upp snabbt och tyst. Trä passar också utmärkt om man vill bygga en våning eller två på ett befintligt hus, eftersom materialet är lätt, säger Magdalena Andersson.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.