måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stora byggbolag har parerat fallande bostadsbyggande

Publicerad: 9 juni 2023, 08:06

Foto: Mattias de Frumerie

Efterfrågan på nya bostäder fortsätter att minska, men de större byggbolagen har kunnat ställa om till annat byggande. De mindre byggbolagen har det däremot desto kämpigare. Det visar Riksbankens nya företagsundersökning.

Ämnen i artikeln:

riksbankenbostadsbyggandebostadsutvecklingbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationinfrastrukturbyggkonjunktur

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


När Riksbanken under våren i sin återkommande intervjuundersökning tillfrågat större byggbolag om hur de ser på utvecklingen svarar de att efterfrågan på nya bostäder fortsatt att minska sedan i vintras. Men de har ändå klarat sig relativt väl då de kunnat ställa om till att bygga framför allt samhällsbyggnader och infrastruktur. Tack vare att de kunnat flytta om sina resurser internt har de inte behövt dra ned på personal. Små företag i byggbranschen, som ofta är mindre diversifierade, har det dock mer kämpigt.

Läs mer: Nya dystra prognosen: Boverket spår lågt bostadsbyggande en rad av år

När efterfrågan på nya bostäder faller behöver byggföretagen också se över bemanningen. En aktör konstaterar: ”Vi har för många anställda inom bostäder. Däremot ökar behovet av arbetskraft inom samhällsbyggnad, infrastruktur och anläggningar. I första hand löser vi det genom interna omflyttningar.”

Detta har lett till att konkurrensen om dessa projekt ökat. Flera av byggföretagen konstaterar att förhandlingarna därför är tuffare nu och att det leder till lägre lönsamhet.

Ordermixen ändras nu snabbt när byggbolagen ställer om från bostäder till annat byggande. En aktör konstaterar att ”för ett år sedan utgjorde samhällsbyggnader några procent av den totala orderingången, nu utgör det hälften”. Små företag i byggbranschen har generellt en tuffare finansiell situation och flera har också varslat delar av personalstyrkan, uppger ett större byggföretag.

Läs mer: 3 000 byggchefer: Det här oroar oss allra mest

Företagsundersökningen visar också hur det minskade bostadsbyggandet får återverkningar i ekonomin, bland annat på skogs- och stålindustrin som levererar byggmaterial. Även teknikkonsulter påverkas och transportbranschen ser oroligt på utvecklingen framöver eftersom byggsektorn är transportintensiv.

En viss ljusglimt är ändå att materialkostnaderna har ”börjat rätta till sig". Detta gör också att byggföretagen inte heller har för avsikt att höja sina egna försäljningspriser i samma utsträckning som tidigare.

Läs mer: Nytt normalläge – får vänja sig vid högre priser på byggmaterial

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev