Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Strabag bryter in på svensk bomarknad

Publicerad: 24 augusti 2011, 14:19

Österrikiska Strabag är på banan med sitt första egenutvecklade svenska projekt – 150 bostäder och 2 800 kvadratmeter nya butiksytor i Tyresö.


Den internationella konkurrensen har ökat stadigt de senaste åren när det gäller större infrastruktur i Sverige. När det gäller hus- och bostadsproduktion har det varit trögare.


Norskägda Veidekke har under senare år slagit sig in på de svenska storstadsmarknaderna som projektutvecklare och entreprenör. Det är i princip allt.


Men nu kommer en ny aktör: Österrikisktyska jätten Strabag.


Veckan före midsommar blev avtalet klart med Tyresö kommun om Strabags första egenutvecklade projekt på den svenska marknaden.


Strabag gjorde upp om markförvärv med kommunen före semestrarna och dessutom blev det klart att kommunen exploaterar det omgivande området och anlägger en park.


– Vi bygger ut centrumbebyggelsen så mycket att man nästan kan tala om nyproduktion. Vi bygger två huskroppar för bostäder, en på 22 våningar med 126 lägenheter och en lägre byggnad med 30 bostäder. Totalt blir det 156 lägenheter, 2 800 kvadratmeter handel och 100 parkeringsplatser i garage, säger Jens Lackmann, vd för Strabag Projektutveckling.


Strabags projektutveckling på den svenska marknaden är fortfarande i sin linda - dotterbolaget har i dag 17 anställda – men som moder har man ett av Europas största byggföretag. Faktum är att Strabag förra året gick om Skanska när det gäller omsättning; 123 miljarder kronor för Strabag mot 122 miljarder kronor för Skanska.


Strabag Projektutveckling registrerades förra sommaren och ett par månader senare fick bolaget en första utförandeentreprenad; en totalentreprenad på fastpris för förnyelse av Täby Centrum. Projektet, värt drygt 1 miljard kronor, pågår för fullt och ska vara klart 2014.


– Det var en bra kickstart för oss, men vårt huvudnummer ska vara att utveckla egna projekt. Att arbeta med traditionella utförandeentreprenader kommer i andra hand. Vi är inte utförare, vi är utvecklare, säger Jens Lackmann.


Målgruppen för Strabags bostäder i Tyresö är företrädesvis äldre familjer som tidigare bott i villa i området. Mäklarfirman Husman Hagberg har gjort researcharbetet och sköter försäljningen. Priserna ligger i spannet 30 000 till
40 000 kronor per kvadratmeter och intresset har, enligt Jens Lackmann, varit gott. Ungefär 300 personer anmälde sitt intresse när projektet blev känt och en första enkät genererade drygt 200 svar.


– Villkoret för byggstart är att vi har 70 procent av lägenheterna tecknade. Det ser bra ut. Just nu jobbar vi med fastighetsbildningen som tar en del tid i och med att den är tredimensionell. Vi räknar med att kunna sätta spaden i marken i november eller december, säger Jens Lackmann.


Målet för Strabag Projektutveckling är att inom ett par år vara etablerad i Stockholm och Malmö. Strabag köpte på försommaren skånska Nimab med huvudkontor i Sjöbo och Nimab är tänkt att utgöra basen för den skånska expansionen.


Strabag Projektutveckling har satt som mål att omsätta 1,5 miljarder kronor före år 2016.


I nästa nummer av Byggindustrin kommer en utförligare presentation av Strabag Projektutveckling.


STRABAG I NORDEN
Strabag organiserar sin skandinaviska verksamhet under Strabag Scandinavia med tysken Johan Claassen som ytterst ansvarig för den skandinaviska verksamheten.
I Strabag Scandinavia ligger Oden (ansvarig Johan Claassen), Strabag Projektutveckling (vd Jens Lackmann) och Nimab (vd Rickard Nilsson).
I gruppen ligger också Zublin Scaninavia med Per Land som vd.

STRABAG SCANDINAVIA
Strabag Scandinavia fungerar som paraply för hela den skandinaviska verksamheten med både anläggning och husbyggnad.
Anställda: Omkring 500.
Omsättning: Omkring 3 miljarder kronor, inklusive Zublin.
Huvudkontor: Solna.
Svenska kontorsetableringar: Gävle, Stockholm, Västerås, Kumla, Karlstad, Göteborg, Visby och Helsingborg.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.