Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Strandnära stadsdel byggs i Västervik

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

En av Nordens största största huskoncern Finndomo köper mark, 50 hektar, motsvarande 71 fotbollsplaner i Västervik. Husföretaget planerar att under de kommande åren utveckla ett helt nytt stads- och strandnära bostadsområde med ett 100-tal hus. Västervik tros attrahera med både jobb och livsmiljön med stränder, skärgård, golf, eklandskap och en pittoresk stadskärna.


Västervik har på senare tid uppmärksammats som den lilla skärgårdskommunen som lyckats vända en negativ trend. Idag attraherar staden nya företag och nya invånare. Här råder efterfrågan på både arbetskraft och tomter, hus och bostadsrätter.

- I vår strategiska plan är ett av målen att skapa attraktiva boenden, säger kommunstyrelsens ordförande i Västervik, Harald Hjalmarsson. Planerna för det nya bostadsområdet är ett positivt steg i den riktningen och nu ser vi fram emot en fördjupad översiktsplan för området.

Finndomo-koncernen, stor leverantör av prefabricerade småhus, säljer Hjältevadshus, Modulenthus och Smartstart i Sverige. Nu köper Finndomo 50 hektar strandnära mark mellan stadskärnan och småhusområdet Piperskärr, med planen att bebygga cirka 10 procent av arealen med ett 100-tal hus. I planen finns sju delområden och arbetet påbörjas i den takt som marknaden efterfrågar.

- Detta är ett långsiktigt projekt på fem till sex år med målet att skapa ett mycket attraktivt bostadsområde. Områdesplaneringen kommer att göras i samarbete med Västerviks kommun, och kundernas önskemål kommer att påverka fördelningen mellan småhus och grupphus, eget ägande och bostadsrätter, säger Staffan Lindquist, vd på Finndomo.

Den första etappen kan dock påbörjas direkt. Den omfattar femton tomter med inflyttning under andra halvåret av 2008. Kunderna kan välja mellan ett 50-tal hus ur Hjältevadshus och Modulenthus sortiment.

- De tre stora kundgrupperna blir sannolikt 55+are från både Västervik och utifrån som attraheras av livsmiljön, de många relativt nyinflyttade Västerviksbor som nu vill permanenta sitt boende, och barnfamiljer som vill byta upp sig till hus, spår Staffan Lindquist.

I samband med affären bildar Finndomo det nya bolaget Finndomo Mark AB, som ska fokusera på att i egen regi köpa råmark och utveckla det till färdiga bostadsområden. Vid andra projekt samarbetar Finndomo med byggföretag som t ex NCC, Einar Mattsson Byggnads AB och Sundvalls Byggnads AB.

Finndomo är bland de ledande på industriellt byggande. Detta innebär att hela husen till sista kakelplattan kommer att tillverkas inomhus i en torr och varm industrimiljö i någon av företagets husfabriker.  

- Det gör byggprocessen oberoende av årstid och väderlek och den minimerar risken att få in fukt i byggmaterialen. Det är också ett tids- och kostnadseffektivt sätt att bygga, då alla hantverkare är "våra egna" och ständigt finns tillgängliga, säger Staffan Lindquist.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.