Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sundsvalls bostadspriser ökade mest

Publicerad: 16 januari 2017, 13:39

Sundsvall toppar Svensk Mäklarstatistiks lista med en 34-procentig prisökning på bostadsrätter.

Foto: Johanna Norin

Sundsvalls kommun är den riktiga raketen när det gäller prisutvecklingen på bostadsrätter under helåret 2016, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Där ökade priserna med 34 procent.


Ämnen i artikeln:

SundsvallbostadsbyggandebopriserSvensk Mäklarstatistik

I Svensk Mäklarstatistiks årsbokslut för prisutvecklingen på bostadsrätter visar det sig att priserna på bostadsrätter i riket har stigit med 7 procent och 9 procent för villor i riket.

Tittar man i stället på kommunnivå gör Svensk Mäklarstatistik en avgränsning där kommunerna delas in i de där fler än 200 försäljningar gjorts under året, eller färre. De kommuner där det gjorts färre försäljningar är svåra att göra några utsagor om då enskilda objekt och andra tillfälligheter kan få för stort genomslag i statistiken, enligt Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik. Av de omkring 70 kommuner där det gjorts 200 eller fler försäljningar toppar Sundsvall, med en 34-procentig prisökning.

– Något som kan påverka priserna starkt är om man får stor nyproduktion i en kommun. Då nyproducerade bostadsrätter tenderar att ha högre priser än gamla, säger Per-Arne Sandegren.

Det stämmer i fallet Sundsvall där nyproduktionen är stark sedan bygget av Sundsvallsbron kom till stånd.

Läs mer: Bro blev startskott för historisk byggboom.

I två kommuner till har prisökningarna tagit sig över 30-procentsnivån – Härnösand och Strängnäs med 31 respektive 30 procent.

När det gäller volymer är det inte oväntat de stora städerna som dominerar – Uppsala, Malmö, Göteborg och framför allt Stockholm med nära 21 000 sålda borätter.

När det gäller prisnivån per kvadratmeter leder Stockholm stort med 72 000 kronor per kvadratmeter. De kommuner som i övrigt ligger högst är Göteborg, Uppsala och Linköping som ligger på 46 000, 40 000 respektive 31 000 kronor per kvadratmeter. Malmö ligger en bra bit efter Stockholm och Göteborg prismässigt (27 000 kronor per kvadratmeter), men var den av de tre storstäderna där priserna ökade mest 2016 – 14 procent.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.