Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Svagt stigande villapriser

Publicerad: 12 mars 2008, 08:03

Bostadsrättspriserna har ökat med 11 procent i riket under den senaste tolvmånadersperioden. Det visar Mäklarstatstiks senaste mätning. Sedan årsskiftet har priserna på bostadsrätter börjat öka i storstadsregionerna – fast i en lugn takt.


Priset för en villa har under den senaste tolvmånadersperioden stigit med 9 procent. Prognoser pekar på svagt stigande villapriser under våren.

-Trenden med nedåtgående bostadspriser visar tecken på att vara bruten för både bostadsrätter och villor. Den stora oro och avvaktan som präglade bostadsmarknaden under senhösten har dessutom gradvis försvunnit. Prisutvecklingen framöver bedöms därför att vara fortsatt stabil utan dramatiska förändringar åt något håll, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Statistiken baseras på försäljningen av 11 615 bostadsrätter och 11 351 villor samt 1 055 fritidshus under december 2007 till februari 2008. Snittpriset i riket för en villa är 1,8 Mkr och för en bostadsrätt 1,3 Mkr med ett kvadratmeterpris på drygt 20 000 kronor.

Priset på en villa i Storstockholm har under den senaste tolvmånadersperioden ökat med 12 procent. Utvecklingen de tre senaste månaderna har varit svagt nedåtgående priser. Storgöteborg har priset under den senaste tolvmånadersperioden ökat med 7 procent. Utvecklingen de tre senaste månaderna har varit svagt nedåtgående priser. I Stormalmö har villapriserna stigit med 6 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Utvecklingen de tre senaste månaderna har varit svagt nedåtgående priser.

Storstockholm redovisar en prisuppgång på 12 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt är 1 891 000 kronor, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 31 148 kronor. Utvecklingen den senaste tremånadersperioden har varit svagt sjunkande
genomsnittspriser.

I centrala Stockholm kan nu ett trendbrott av senhöstens negativa prisutveckling för bostadsrätter konstateras. Den genomsnittliga prisutvecklingen har sedan årsskiftet vänt uppåt i en sansad takt. Genomsnittpriset ligger på 50 238 kronor per kvadratmeter. Prisutvecklingen under den senaste tolvmånadersperioden har varit 4 procent.

Under den senaste tolvmånadersperioden har Storgöteborg haft en prisutveckling på 7 procent medan prisutvecklingen i Stormalmö har stått stilla under samma mätperiod. Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt i Storgöteborg är 20 558 kronor per kvadratmeter och 15 358 kronor i Stormalmö.

Prisutvecklingen den senaste tremånadersperioden visar på stillastående priser i Storgöteborg och svagt sjunkande genomsnittspriser i Stormalmö.

I centrala Göteborg ligger snittpriset för en bostadsrätt 29 430 kronor per kvadratmeter respektive 17 778 kronor per kvadratmeter för en bostadsrätt i centrala Malmö. Prisutvecklingen under den senaste tolvmånadersperioden har varit 3 procent respektive 4 procent.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.