Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Svagt uppåt på bostadsmarknaden

Publicerad: 11 juli 2008, 06:40

Priserna på bostadsrätter i och för sig sjunkit med 3 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Men under det senaste kvartalet har de ökat med 1 procent. Även villapriserna har, efter vårens svaga utveckling, återhämtat sig en smula. Det visar färsk Mäklarstatistik som presenteras i dag (fredag).


-Större avvaktan och oro råder, vilket leder till att de affärer som görs tar längre tid. Marknaden är alltmer osäker om konjunkturen, därtill har räntan höjts, och livsmedel och drivmedel blivit dyrare. Vi har ett förändrat marknadsläge och sannolikt kommer vi att få vänja oss vid ett större utbud även fortsättningsvis. De kommande månadernas utveckling blir extra intressanta att följa, kommenterar Lars Kilander vd hos Mäklarsamfundet Bransch.

Priset för en villa har under den senaste tolvmånadersperioden stigit med 4 procent. Den senaste tremånadersperioden har villapriserna stigit med 2 procent. Det genomsnittliga villapriset i riket ligger på drygt 1,8 Mkr. I Stockholm har villapriserna stigit med 5 procent de senaste tolv månaderna, i Malmö med 3 procent och i Göteborg med 13 procent.
Prognosen för de närmaste månaderna pekar på svagt stigande villapriser i riket. Prognosen är baserad på genomförda försäljningar men där tillträde och lagfart ännu ej har skett.

När det gäller bostadsrätter har priserna stigit med 1 procent under den senaste tremånadersperioden. Snittpriiset ligger på 1,3 Mkr och kvadratmeterpriset på 20 265 kronor. Storstockholm redovisar en prisuppgång på 8 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger i Storstockholm på 31 399 kronor. Under den senaste tremånadersperioden har priserna stigit med 1 procent.
I centrala Stockholm ligger genomsnittspriset på 53 042 kronor per kvadratmeter. Priserna har stått stilla räknat på tolv månader, men har gått upp med 4 procent under den senaste tremånadersperioden.

Under den senaste tolvmånadersperioden har Storgöteborg haft en stillastående prisutveckling på bostadsrätter, men med en prisutveckling på 4 procent den senaste tremånadersperioden.
Prisutvecklingen i Stormalmö har varit minus 8 procent den senaste tolvmånadersperioden, och minus 1 procent på tremånadersbasis.

Under den senaste tolvmånadersperioden har snittpriset på fritidshus i riket gått upp med 2 procent. Utvecklingen den senaste tremånadersperioden redovisar en prisuppgång på 7 procent.
Statistiken baseras på försäljningen av 15 552 bostadsrätter och 14 286 villor samt 2 776 fritidshus under april till juni 2008.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News