Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Svensk inbrytning på den brittiska bomarknaden

Publicerad: 3 Juni 2008, 12:19

För tre år sedan kom Henrik Svanberg, tidigare utvecklingschef på Skanska i Sverige, till Storbritannien för att lära sig mer om Offentlig Privat Samverkan, OPS, och lobba för detta mot Sverige.


– Men marknaden för detta är helt död i Sverige, säger han.
I stället fick han ett nytt uppdrag för Skanska UK – att arbeta fram en affärsplan för att bryta sig in på den brittiska bostadsmarknaden.

Det är en utmaning stor som någon, eftersom Skanska traditionellt i första hand specialiserat sig på större projekt, som sjukhus och fängelser i England. Och för att marknaden där är mycket mer diversifierad.

Idag är Skanska UK det 7-8 största byggbolaget i Storbritannien, men detta ska ses mot bakgrunden att det absolut största byggbolaget på den brittiska marknaden bara har cirka tre procent av den totala kakan.

Och nu har hjulen börjat snurra. Sedan 2006 finns en lag på att tio
procent av energiåtgången i nya bostäder ska vara förnyelsebar och målet är att alla nybyggda bostäder ska vara klimatneutrala år 2016.

– Det öppnar för Skanska och skandinaviskt byggande, säger Henrik Svanberg.

Medan den brittiska byggindustrin protesterar och säger att det är omöjligt att leva upp till de dessa krav - är det inte alls särskilt märkvärdig om man är van vid svensk standard vad gäller dubbla fönsterglas och isolering.

– I den stora satsning på så kallade Eco Towns som regeringen beslutat om hålls Sverige fram som en förebild. Det är väldigt poppis att vara svensk idag, säger Henrik Svanberg.

Bostadsminister Yvette Cooper, som varit i Malmö och tittat på passivhus, lär ha sagt att ”Om tio år så ska vi ha samma standard som i Sverige”.

– Man måste nästan se det utifrån - hur långt vi har kommit, säger Henrik Svanberg.

Men detta är inte något skäl för de svenska byggarna att luta sig tillbaka, tycker Henrik Svanberg – snarare tvärt om.

– Här har Sverige en stor möjlighet att exportera kunskap. Vi får inte sitta och sova i Sverige. Bygindustrin och miljöteknikföretag har ett ”window of opportunity” här. Vi är dåliga på att dra kommersiell nytta av det vi kan, säger han.

När det gäller arbetsmarknaden är den diskussion om utländsk arbetskraft inte en fråga i Storbritannien.

– Utan import av arbetskraft skulle London inte kunna växa som planerat. Det är en nödvändighet att ta hjälp utifrån. Bristen på bostäder risken att hämma hela tillväxteni hela Östra England. Utbildad arbetskraft är bränsle till motorn, så i den här frågan finns en väldig öppenhet. Problemet är snarare kunskapsprogram och träning för outbildad arbetskraft. Men med en mer industriell byggprocess så skulle det behövas mindre personal – det är en av drivkrafterna för industriellt byggande, säger Henrik Svanberg.

Tre år har Henrik Svanberg jobbat i London. Skillnaderna är mest kulturella, tycker han.

– Här jobbar folk mer och hårdare i veckorna, men helgerna är heliga. Det är viktigt att vara på jobbet. Sen kan effektiviteten variera.Det är en högre puls, ett snabbare tempo och man måste fatta stora beslut snabbt, säger han om sin tid på Skanska UK.FAKTA:
Bostadsmarknaden i England är nästan 10 gånger större än i Sverige. Det byggs cirka 220 000 bostäder per år och det finns ett stort underskott av bostäder i landet.

Labourregeringen med premiärminister Gordon Brown i spetsen har sagt att man vill ha 1,1 miljoner nya bostäder i London och Sydöstra England fram till 2016. Ambitionen är att dessa nya bostäder ska vara klimatneutrala.

70 procent av invånarna bor i singel hushåll. 95 procent av alla lägenheter har 1-2 rum.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.