Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Svenska Bostäder behåller Husby

Publicerad: 18 mars 2008, 14:02

Svenska Bostäder säljer Hjulsta men behåller grannen Husby, i alla fall tills vidare. HSB, Peab och Skanska har bjudits in för att utveckla stadsdelen. På sikt är tanken att parterna ska få möjlighet att förvärva delar av området.– Vi och de tre företagen ska utveckla Husby tillsammans med de boende, säger Göran Wendel, vd på Svenska Bostäder.


Svenska Bostäder, HSB, Peab och Skanska har undertecknat en avsiktsförklaring om samarbete i Husby. Ett nytt avtal som beskriver samarbetet närmare kommer att undertecknas i sommar av de fyra parterna. Därefter ska detaljerna i hur området ska utvecklas och rustas mellan 2010 och 2020 tas fram tillsammans med de boende och Hyresgästföreningen. Göran Wendel, vd på Svenska Bostäder, förklarar varför man säljer Hjulsta men väljer att behålla Husby:

– Det krävs större åtgärder i Husby. Därför släpper vi inte det projektet förrän vi ser hur det utvecklas.

Enligt Göran Wendel kommer de kräva att husen omvandlas till lågenergihus vid en renovering. De boende ska även ges arbetstillfällen genom upprustningen av Husby. På sikt vill Svenska Bostäder släppa sitt ägande även här.

– Vi kommer att minska vårt ägande efter hand, säger Göran Wendel.

I avtalet mellan de fyra parterna finns ännu inget skrivet om vem som ska ansvara för vad. Skanska räknar dock med att få genomföra en stor del av renoveringarna som behövs i området.

– Vi kommer med stor sannolikhet bli delaktiga i upprustningen av området. På sikt skulle vi kunna tänka oss att köpa byggrätter, men vi kommer inte att gå in som fastighetsägare, säger Madeleine Nobs, affärsutvecklare på Skanska.

Tidigaste bygg- och renoveringsstart i Husby blir sommaren 2009. Madeleine Nobs ser framför sig att delar av området behöver byggas om, byggas till och byggas bort. Svenska Bostäder backar inte för att ett antal hyreshus ska rivas.

– Centrum måste rustas, det behövs fler upplåtelseformer och fler lägenhetstyper. Idag är det alltför många trerummare i området, säger Madeleine Nobs.

Peabs divisionschef för projektutveckling, Göran Almin, ser stora möjligheter i Husby. Stadsdelen har potential att växa samman med det hetare Kistaområdet.

– Husby har ett attraktivt läge med bra kommunikationer. I Stockholmsområdet är detta ett stort och intressant projekt som vi gärna vill vara med och utveckla, säger Göran Almin.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.