Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Svenska bostadspriser backar i Norden

Publicerad: 15 november 2016, 12:51

En färsk jämförelse mellan prisutvecklingen för lägenheter i flerbostadshus i Sverige, Norge och Danmark visar att Sverige nu har den sämsta prisutvecklingen bland de tre länderna.


Det är Industrifakta som varje kvartal presenterar en analys av byggande och konjunkturutveckling i de nordiska länderna. Deras senaste studie visar att bostadsrättspriserna i Sverige minskande med 0,5 procent under andra kvartalet jämfört med det första, vilket skulle kunna förklaras bland annat av amorteringskravet samt att prisnivåerna i storstadsregionerna börjar nå sin smärtgräns. I Norge ökade priserna för borettslagsboliger med 6 procent och i Danmark steg priserna för ejerlejligheder med 4 procent under samma period. Även på årsbasis stiger priserna snabbare i Norge och Danmark än i Sverige.

-Det är inte helt enkelt att jämföra priserna på lägenheter i de tre länderna, eftersom vi jämför bostadsrätter i Sverige med Norges "borettslagsbolieger" och Danmarks "ejerejligheder". Men det säger något om att marknaden börjar återhämta sig i Danmark och Norge och att Sverige har bromsat in, säger Jens Linderoth, analysansvarig på Industrifakta.

I Norge var kvadratmeterpriset för "borettslagsboliger" under andra kvartalet cirka 49 000 kronor per kvadratmeter, vilket kan jämföras med Danmarks "ejerlejligheder" och Sveriges bostadsrätter som hamnar i spannet 32 000-37 000 kronor per kvadratmeter. När det kommer till bostadsbyggandet, visar Industrifaktas senaste prognoser på att Sverige hamnar på en klar förstaplats när det gäller takten i bostadsbyggandet.

-Det finns dock anledning att tro att takten kommer att mattas av lite i en inte allt för avlägsen framtid, på grund av arbetskraftsbrist och försämrad konjunktur, säger Jens Linderoth.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.