Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Svenskt företag bygger hyreshus i Nordamerika

Publicerad: 5 mars 2014, 09:11

Dödläget på amerikansk bostadsmarknad har släppt. Index International är ett svenskt företag som har börjat bygga bostäder i Nordamerika.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Index International satsar främst på hyresrätter i Nordamerika. Företaget köpte de första bitarna mark 2011 och under 2013 påbörjades byggandet av 600 lägenheter, främst i Florida.

– Vi har varit intresserade länge men det var först efter krisen 2008 som vi började bygga kontakter på allvar, säger Bjarne Borg som är medgrundare och ansvarig för Nordamerikamarknaden på företaget.

Efter 2010 fanns det banker som hade tagit tillbaka tomter från utvecklare som inte klarade lånen. Index International trädde då in, berättar Bjarne Borg, och satsade på mark som i stort sett är färdig att börja bygga på. Index International har en liten kärna bestående av ett trettiotal anställda.

– Vi har korta ledtider, vill vara flexibla och jobbar mycket med underkonsulter, säger Bjarne Borg.

Planen är att bygga upp ett hyresrättsbestånd genom att färdigställa 400 lägenheter per år fram till 2017. Det kan även bli aktuellt med bostadsrätter inom kort.

– Under 2012 skedde en förändring på marknaden och sedan 2013 är det definitivt på väg uppåt. På platser som till exempel Miami är det redan på väg att bli överhettat, säger Bjarne Borg.

Hittills har fokus legat på Florida där företaget nu även ska bygga tre äldreboenden tillsammans med en aktör som är specialiserad på detta. Men företaget har också köpt 500 000 kvadratmeter industrifastigheter, bland annat i Detroit, och tittar dessutom på möjligheten att bygga 1 000 hyreslägenheter strax utanför Toronto.

– Nu finns vi på tre lokala marknader som vi kan vara flexibla emellan beroende på konjunktur, säger Bjarne Borg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev