Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sverige sämst på att bygga lägenheter i Norden

Publicerad: 23 september 2009, 14:20

Sveriges Byggindustrier (BI) konstaterar att Sverige bygger minst antal lägenheter sett till antal invånare i hela Norden.


Under hela 2000-talet har den svenska nivån konstant legat under våra nordiska grannars nivå. Medan det under 2008 påbörjades 2,4 lägenheter per 1 000 invånare i Sverige påbörjades det i Danmark  3,3 lägenheter. I Finland respektive Norge påbörjades 4,5 och 5,5 lägenheter. Island utmärker sig genom att påbörja 10,2 lägenheter.

– Det är oroande att oavsett hög- eller lågkonjunktur och oberoende av om vi befinner oss i en instabil eller stabil finansmarknad utmärker sig den låga nivån i Sverige, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.??

Som en kommentar till att det med en växande befolkning och en urbanisering kommer att behövas och efterfrågas bostäder – i framför allt tillväxtområdena – i en allt ökande takt de närmaste åren, säger Björn Wellhagen:
– Främst i form av effektiviseringar i plan- och bygglovsprocessen samt en friare hyressättning. På så sätt får vi till stånd en bättre fungerande bostadsmarknad.

Han menar att det krävs strukturella förändringar för att få till en förbättring.??

Även i absoluta tal påbörjades få lägenheter i Sverige under perioden 2000-2008. Såväl i Finland (275 000) som i Norge (248 000) har det påbörjats fler lägenheter än i Sverige (232 000). Danmark ligger tätt efter Sverige med 227 000 påbörjade lägenheter. På Island har det under samma period påbörjats 24 000 lägenheter.?

– En låg nivå på bostadsbyggandet äventyrar funktionen på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Människor måste kunna flytta dit arbeten finns eller för att utbilda sig, annars försämras förutsättningarna för tillväxt och ökad välfärd, konstaterar Björn Wellhagen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.