Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sveriges Byggindustrier: ”Produktionen av bostäder kommer att sjunka med 10 procent”

Publicerad: 18 mars 2016, 14:01

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är oroad över vilka effekter ett amorteringskrav kommer att få för bostadsbyggandet.


Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är oroad över vilka effekter ett amorteringskrav kommer att få för bostadsbyggandet.

Enligt en enkätundersökning till 2 000 hushåll som Sveriges Byggindustrier har låtit företaget Evidens göra kommer ett amorteringskrav slå mest mot hushåll med låga inkomster, upp till 25 000 kronor i månaden. 20 procent av dessa hushåll utestängs från ett bostadsköp genom amorteringskravet.

Enligt Björn Wellhagen kommer ett amorteringskrav, tillsammans med andra kreditrestriktioner som diskuterats som förändringar av ränteavdragen och skuldkvotstak, sänkt bolånetak, även att sänka produktionen av nya bostäder med upp till 10 procent. Något han anser rimmar illa med regeringens ambition att öka bostadsbyggandet och Boverkets prognos över behoven framöver. Boverket uppskattar att det behövs upp till 700 000 nya bostäder 2025. Om hushållens möjligheter att finansiera bostadsbyggandet försvåras och staten inte vill ta risken – vem ska då göra det? frågar sig Björn Wellhagen.

Att byggbolagen skulle ställa om och bygga hyresrätter i stor skala stället är inte realistiskt säger han.

– Det finns ingen fungerande hyresrättsmarknad i tillväxtområdena. Det tvingar in folk på bostadsrättsmarknaden. De 3,2 miljarder kronor som regeringen har avsatt till stöd för små hyreslägenheter kommer inte att räcka långt och inte höja nivån på bostadsbyggandet totalt, möjligen kan det i vissa områden byggas hyresrätter på bostadsrätternas bekostnad enligt Björn Wellhagen. Även hyresrätter ska finansieras och de allmännyttiga bolagen har avkastningskrav och ett underhåll som ska skötas så deras möjligheter att bygga nytt är begränsat.

I veckan fick Claes Stråth ett uppdrag att se över förutsättningarna för hyressättningssystemet. Uppdraget ska redovisas den 10 maj.

– Det är ett litet steg i rätt riktning, men de har väldigt kort tid på sig och det ställer väldigt höga krav parterna. Det är också så mycket annat som krävs, ökad rörlighet och få in kapitalsvaga hushåll på bostadsmarknaden. Det måste skapas en by bostadspolitik som innebär en fungerande bostadsmarknad för alla säger Björn Wellhagen.

Han sätter visst hopp till bostadssamtalen mellan regeringen och oppositionen.

– Det är jätteviktigt att det kommer ut någon form av konkreta åtgärder som gäller över tid. Annars kommer vi att tröska fram i samma fotspår som i dag. Det går inte att lappa och laga i den gamla bostadspolitiken hur länge som helst. Förr eller senare blir det dags att skapa något nytt, nu finns möjligheten säger Björn Wellhagen.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.