Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sveriges lägenheter krymper

Publicerad: 3 maj 2016, 10:07

De ettor och tvåor som byggs nu är de minsta som byggts på 50 år, enligt Skanska och SCB

Foto: Johanna Åfreds

Skanskas bostadsrapport visar att det byggs färre ettor. Samtidigt blir de lägenheter som byggs allt mindre.


Ämnen i artikeln:

SkanskaMagnus Lambertsson

De ettor och tvåor som byggs nu är de minsta som byggts på 50 år. En etta är i snitt 39 kvadratmeter, mot 47 kvadratmeter på 1980-talet. På 1980-talet var tvåorna i snitt 64 kvadratmeter stora mot dagens 58. Detta framgår i Skanskas bostadsrapport som baserar sig på siffror från SCB.

– Den främsta orsaken till att lägenheterna blir mindre till ytan är de höga bostadspriserna. De stigande kvadratmeterpriserna gör att större lägenheter blir för dyra för konsumenterna. Vad vi kan se så kommer trenden med yteffektiva lägenheter att fortsätta hålla i sig framöver då trycket på bostäder fortfarande är extremt högt, främst i landets storstäder, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.

Antalet små lägenheter som byggs minskar också. De senaste fem åren har det byggts 4 375 ettor, vilket motsvarar sju procent av alla bostäder som byggdes under perioden. Samtidigt gick 75 078 elever ut gymnasiet förra året, påpekar Skanska. Under miljonprogramstiden låg antalet nyproducerade ettor på 11 procent.

– Att det byggts färre ettor är en bidragande orsak till den stora bristen på bostäder för studenter och unga. I Sveriges tre största städer har det exempelvis endast byggts 4 604 ettor sedan millenniumskiftet. En förklaring till att få ettor produceras är det rådande regelverket med bland annat krav på parkeringsplatser och stora badrum vilket försvårar byggandet av just yteffektiva ettor, säger Magnus Lambertsson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

SkanskaMagnus Lambertsson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.