Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sweco tar hem uppdrag i Albanien

Publicerad: 29 april 2014, 09:03

Sweco har fått i uppdrag av Devoll Hydropower, ett dotterbolag till norska Statkraft, att svara för design och kontroll av tunnlar och bergrum när ett nytt vattenkraftverk ska byggas i Albanien. Uppdraget är värt 60 miljoner kronor.


– Slutresultatet blir ett vattenkraftverk som kraftigt förstärker Albaniens eltillgång och ökar andelen förnyelsebar energi i landet. För Sweco är det här ett uppdrag där vi visar upp en av våra verkliga paradgrenar. Vi har en svårslagen erfarenhet av att utforma tunnlar och bergrum som ska klara hög belastning och skiftande användningsområden under lång tid, säger Lorenzo Lona, divisionschef för Sweco Norge.

Uppdraget innebär att Sweco ska projektera bergförstärkande åtgärder och säkerställa den permanenta stabiliteten i de tunnlar och bergrum som byggs. Vattnet i den nya anläggningen ska ledas från en 150 meter hög damm via en 10 kilometer lång tilloppstunnel ned till en kraftstation inne i berget. Vattnet ska därefter ledas genom en utloppstunnel till floden Devoll River. De två kompletterande bergrummen ska rymma en transformatorstation och kraftverksturbiner.

Swecos arbete påbörjas i maj 2014 och pågår i tre år. Det nya kraftverket får en effekt på 177 MW och ska vara klart att tas i bruk i slutet av 2018.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.