Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tävling ska ge rekordstora plushus

Publicerad: 27 mars 2014, 14:55

Två hyreshus med utsikt över Husarviken i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm ska bli så kallade plushus. Illustration: Arrhov Frick Arkitektkontor

En unik markanvisningstävling har nyligen utlysts i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Det gäller två hyresfastigheter som ska byggas som plushus, de ska med andra ord generera mer energi än de förbrukar.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad


Det handlar om sammanlagt 48 hyresrätter fördelade på två byggnader med utsikt över Husarviken i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Markanvisningstävlingen pågår till i början av juni och innehåller krav på både energiprestanda, miljöbelastning under livscykeln och gestaltning.

– Vi har testat idén på olika byggherrar och fått god respons. Vi tror att många kommer att vilja vara med, säger Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret i Stockholms stad.

Detaljplanen ska ut på granskning i sommar och i den har flera aspekter lagts in som ska möjliggöra för plusenergihus.

– Vi har tagit hänsyn till var i kvarteret husen placeras och att de är orienterade så att de får mycket sol, att de inte blir skuggade av intilliggande hus och att det blir möjligt med större takytor bland annat. Det är viktigt hur volymen får disponeras. Vi har även gjort testberäkningar för att se om husen klarar sig med exempelvis bara solceller, och det gör de, säger Staffan Lorentz.

Bostäderna upplåts med hyresrätt, vilket är ett medvetet beslut.

– Då vi har en fastställd tomttaxa nollställs prisfrågan och alla får samma villkor. Byggherrarna får bra kläm på vilken hyra de skulle kunna ta ut, det blir en sak mindre att ta ställning till för dem som ska räkna på husen, säger Staffan Lorentz.

Byggnadernas energiproduktion ska komma från förnybara energikällor som vind, vatten eller solenergi som producerats på eller i byggnaden. Arkitekturen kommer att påverkas av kraven på energiprestanda. Gestaltningen kommer att väga lika tungt i bedömningen som kraven på energi och miljö, förutsatt att byggnaderna når plusenergi. Staffan Lorentz tror att många kommer att vilja delta i tävlingen.

– Vi kommer att få se en bra spridning bland de bolag som vill marknadsföra sig inom hållbart byggande. I Norra Djurgårdsstaden över lag har vi sett att många vill vara med tack vare miljöprofileringen. Hammarby Sjöstad har haft besök av delegationer från hela världen och är en lockande förebild, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev