Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Telefoni slår ut trygghetslarm

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Bostadsbolagen satsar mer och mer på bredbandstelefoni, så kallad IP-telefoni. Det finns en stor svaghet med tekniken. De som har trygghetslarm kan inte vara säkra på att larmet fungerar när det behövs. Om strömmen går eller om den adapter, som kopplas mellan telefonen och bredbandet, inte fungerar går det inte att larma.


Hjälpmedelsinstitutet är bekymrat över utvecklingen.

-Det är ett allvarligt problem. Det har hänt allvarliga tillbud på grund av att larmet inte fungerat, säger Oskar Jonsson, projektledare på Hjälpmedelsinstitutet. Det finns till och med bostadsbyggare som uppför seniorbostäder med enbart IP-telefoni, vilket är synnerligen olämpligt.

-Vi har länge känt till problemen med IP-näten. Men att det fasta nätet skulle försvinna så här abrupt trodde vi aldrig. Vi trodde att båda teknikerna skulle fungera parallellt ett bra tag framöver, säger han.

Telenätet fungerar med koppartråd och svagström, bredbandstelefoni med fiberkabel och starkström. Det innebär att om strömmen bryts går det inte att ringa med bredbandstelefoni, medan det med svagström alltid finns så pass mycket ström kvar att telefonen fungerar.

Problemet är i sin linda men kommer att växa i takt med att bostadsbolagen bygger bostäder där bredbandtelefoni är det enda alternativet och antalet äldre som behöver trygghetslarm ökar. Orsaken är höga kostnader. Telia tar bra betalt för att göra installationerna.

Post och Telestyrelsen, PTS, krävde att TeliaSonera skulle ansluta nybyggda lägenheter till det allmänna telenätet till en rimlig kostnad. TeliaSonera gick till domstol för få en rättslig prövning och vann. Det byggs nu bostäder med enbart bredbandtelefoni och bostadsbolaget Veidekke är ett exempel.

-Vi har tagit ett principbeslut att i all nyproduktion enbart ha IP-baserade system för telefoni, tv och internet. Systemen ska vara operartörsneutrala, vilket innebär att vi inte gör några avtal med enskilda operatörer utan enbart med en s k kommunikationsoperatör som garanterar ett helt öppet system, säger informationschef Lennart Weiss, Veidekke.

-Vi är medvetna om systemets svaghet men har ändå gjort den bedömningen att elsäkerheten är tillräckligt hög. Vi har regelbundna diskussioner med bredbandsoperatörerna för att finna lösningar som fungerar även i nödsituationer och för samtal med leverantörerna av trygghetstjänster, säger han och tillägger.

-En central bov i dramat är att utvecklingen av moderna trygghetslarm släpar efter. Medan i princip all telefoni i dag är ip-baserad är trygghetslarm och liknande fortfarande baserade på gammal teknik. När den kommit i kapp minskar problemet.

Hur lösningen på säkra trygghetslarm ser ut vet ingen i dag. Trygghetstelefoner med inbyggd mobiltlefon är en idé, en annan är trygghetstelefoner som använder larmsignaler och talteknik anpassad till bredband.  Men det kräver strömbackuper och att routrar och liknande utrustning är centralt övervakade.

Veidekke överväger att som en övergångslösning installera en reservkraft, en s k ups, i sina fastigheter och berörda hushåll. Det kostar bara några tusenlappar per hus och ger enligt Veidekke en tillfredsställande säkerhet.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.