Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tilltron till stigande bopriser sviktar en aning

Publicerad: 7 oktober 2013, 09:28

De svenska hushållen är aningens mer pessimistiska beträffande utvecklingen på bostadsmarknaden än tidigare. Det visar SEB:s Boprisindikator för oktober.


Både andelen som tror på stigande som andelen som tror på fallande priser ökar något. Men andelen som tror på fallande priser ökar mer. Av de tillfrågade hushållen svarar 62 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året, att jämföra med 61 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 12 procent, att jämföra med 10 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser är 18 procent, att jämföra med 20 procent förra månaden.

– Boprisindikatorn har stigit kraftigt under hela året och nått en historiskt hög nivå. Att den nu faller marginellt beror sannolikt främst på svagare börsutveckling de senaste veckorna, men diskussionen om behovet av en starkare amorteringskultur kan också spela in. Fortfarande är dock synen på bostadsmarknaden tydligt positiv, indikerande fortsatt stigande priser den närmaste tiden, kommenterar SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i ett pressmeddelande.

Synen på bostadspriserna varierar rätt ordentligt mellan olika delar av landet. Boprisindikatorn nedbruten på regional nivå ligger på 62 i Stockholmsområdet, att jämföra med 59 förra månaden. I Skåne ligger indikatorn på 42 en uppgång från 38 förra månaden. I Västra Götaland är indikatorn 51, en enhet lägre än i septembermätningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.