Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tillväxtföretag hämmas av bostadsbristen

Publicerad: 29 januari 2014, 13:38

Nästan en tredjedel av de snabbast växande företagen med 5–99 anställ­da i Stockholm har någon gång drab­bats av svårigheter att rekrytera på grund av bostadsbristen. Det visar en färsk enkätundersökning av Stockholms Handelskammare om hur företag och universitet ser på kompetensförsörjning kopplat till den bostadsbrist som råder i länet.


– För att öka byggandet av fler hyresrätter måste bostadsmarknaden omregleras och dagens hyresreglering avskaffas. Även byggregler och planprocesser bör ses över, kommenterar Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare.

Vart femte tillväxtbolag har, enligt Stockholms Handelskammares undersökning, misslyckats med att rekrytera personal som de haft behov av.

Varje år ökar antalet invånare i Stockholms län med cirka 35 000 personer samtidigt som det färdig­ställs 7 000–8 000 nya bostäder.

”Hyresregleringen och de inlåsningseffekter som finns på hyresmarknaden bidrar i hög grad till bostadsbristen. I de flesta jämförbara städer i västvärl­den så finns det någon del av hyresmarknaden som är fri”, skriver Handelskammaren i rapporten.

”I Stockholm är 100 procent av hyresmarknaden reg­lerad. Den som flyttar till Stockholm tvingas ofta att köpa en bostadsrätt, eftersom det inte finns någon fung­erande marknad för hyresbostäder. Regleringen av hyresmarknaden leder till att de befintliga bostäderna utnyttjas dåligt, något som förvärrar situationen på bostadsmarknaden.”

I rapporten går man också igenom hur de enskilda kommunerna i Stockholms län har hanterat situationen. Sedan 1990 har det byggs mest bostäder i Stockholm, Solna och Nacka. Men ökningen av det befintliga beståndet har varit störst i Värmdö som ökat sitt bostadsbestånd med 81 procent, vilket är bäst av alla kommuner i Stockholms län. Därefter följer Vaxholm med 61 procent och Ekerö med 42 procent.  Lägst ökning av bostadsbeståndet, 1990-2012, uppvisar Danderyd med 6 procent följt av Lidingö 11 procent samt Södertälje och Sundbyberg med vardera 13 procent.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.