Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Totalstopp för nya hyresrätter

Publicerad: 17 september 2008, 08:55

Kostnaderna har slagit i taket. Det har helt enkelt blivit för dyrt att bygga hyresrätter för de allra flesta allmännyttiga bostadsbolagen i landet. Och förklaringen är bara delvis slopandet av investerings- och räntebidragen. Det visar en färsk rapport från Sabo.


-Vi har tittat på tre orter, Västerås, Skövde och Sundsvall, och jämfört hur situationen förändrats sedan 2005. För att klara lönsamheten i projekten i dag skulle bostadsbolagen behöva höja inflyttningshyrorna med 40-50 procent jämfört med 2005 års hyror. Det fungerar inte, säger Ulrika Jardfelt, Sabo, som varit med och gjort analysen.

Kurt Eliasson, vd på Sabo:
-På de allra flesta marknader är det inte möjligt att ta ut den dramatiska hyreshöjning som krävs och då går projekten inte ihop kalkylmässigt. De största bostadsbolagen i storstäderna kan klara nyproduktion genom att göra nedskrivningar, men de allra flesta allmännyttiga bolag har inte balansräkningar som klarar detta.

Det finns tre huvudförklaringar till de ökande totalkostnaderna – slopandet av investerings- och räntebidragen, räntan och ökande byggkostnader. Men den stora boven är inte de borttagna subventionerna, utan i första hand de galopperande byggkostnaderna.
Enligt Sabos beräkningar (utifrån snitt kostnad/hyra i de tre bostadsbolagen i Västerås, Skövde och Sundsvall) har den nödvändiga hyran för att täcka produktionskostnaderna ökat från 1 200 kr/kvm och år för 2005 till 1 700 kr/kvm 2008.

Av detta svara de borttagna subventionerna för 120 kronor. Riksbankens ränta har ökat med 2 procentenheter under de här tre åren. Det har gjort lägenheten 140 kr/kvm dyrare. De ökade byggkostnaderna har skruvat upp inflyttningshyran med ytterligare 240 kr/kvm

Byggkostnaderna väger alltså tyngst i kalkylen och värst här är byggmaterial som ökade 9 procent under perioden augusti 2006 till augusti 2007. Totalt sett ökade produktionskostnaderna med 6,4 procent under samma period.

Sabo presenterade sin rapport under ett hearing i Stockholm förra veckan. På plats var företrädare från Sabo-företag, Skanska (Sverige-chefen Anders Danielsson), Hyresgästföreningen och regeringen (statssekreterare Dan Ericsson).
Och alla var överrens. Det behövs produktion av hyresrätter, men kalkylförutsättningarna omöjliggör projektstarter. Däremot hade ingen någon egentlig lösning på problemet.

-En god hyresmarknad är en förutsättning för en fungerande arbetsmarknad och för att våra ungdomar överhuvudtaget ska komma ut på bostadsmarknaden, säger Dan Ericsson, statssekreterare på finansdepartementet.
-Jag har svårt att se någon politisk lösning. Räntan hanteras av Riksbanken, att pressa produktionskostnaderna måste branschen själv hantera. Det vore på sin plats med en uppföljning av ”Skärpning gubbar”. Rent politiskt kan vi bidra med att skapa stabilitet och spika villkoren för hyresrätten, säger Dan Ericsson.

Anders Danielsson:
-Vi delar problembilden och jobbar stenhårt på flera fronter med att pressa kostnader och öka vår produktivitet. Vi är på rätt väg, men glöm inte att vi fortfarande har resursbrist. Vi har svårt att få in bra anbud från underentreprenörer och våra marginaler har inte ökat alls på samma sätt som kostnadsutvecklingen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.